Općina Vižinada-Visinada – partner sajma Agro Arca 2014.

Na 7. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji Agro Arca koji je održan od 9. do 11. svibnja ove godine u Biogradu na Moru, Općina Vižinada-Visinada se predstavila kao općina partner sajma uz podršku Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, Turističke zajednice Općine Vižinada  i predstavnika poljoprivrednih proizvođača.

Prilikom otvaranja sajma u ime Općine Vižinada je sve nazočne pozdravio općinski načelnik Marko Ferenac, a slijedećeg je dana održana i prezentacija Općine gdje je načelnik promovirao vižinadske vinare, uljare i druge poljoprivredne proizvođače, te manifestacije kao što su Slatka Istra i Biciklistički maraton Parenzana. Na štandu Općine Vižinada organizirana je i degustacija vina, ulja i tradicionalnih istarskih kolača, kao i upoznavanje posjetitelja s Parenzanom i turističkim sadržajima koje Vižinada nudi. Sklopljeni su kontakti s ostalim sudionicima sajma, razmijenjena iskustva i stvorene pretpostavke za partnersku suradnju s drugim općinama, gradovima i udrugama, a posebno s veleposlanstvom Irana i Iranskom udrugom inovatora. Naime, zemlja partner ovogodišnjeg sajma je bila Republika Iran i promocija tzv. halal proizvodnje čijim certifikatom se otvara mogućnost hrvatskim proizvođačima da svoje proizvode plasiraju na veliko tržište arapskih zemalja.
Izloženi vižinadski proizvodi predloženi su ocjenjivačkoj komisiji koja je ocjenjivala inovativnost, dizajn i karakteristike proizvoda. Plaketu u kategoriji vinara dobili su Franc Arman, Đulio Ferenac i PTO Sošić, dok u kategoriji maslinara OPG Josip Rossi. Općina Vižinada je dobila zahvalu za sudjelovanje na sajmu te su razmijenjeni prigodni pokloni s Udrugom inovatora Hrvatske i veleposlanstvom Irana u Hrvatskoj.