Općina Vižinada-Visinada dobila priznanje za proračunsku transparentnost

Transparentnost je jedan od osnovnih postulata rada Općine Vižinada-Visinada, što uvijek ističemo, a to je prepoznao i Institut za javne financije od kojeg je Općina Vižinada-Visinada dobila priznanje za proračunsku transparentnost u razdoblju od studenog 2022. godine do travnja 2023. godine.

Institut za javne financije proveo je najnovije istraživanje transparentnosti ukupno 576 proračuna županija, gradova i općina koje je dio projekta Hrvatske zaklade za znanost „Isplati li se transparentnost? Politički i socioekonomski učinci transparentnosti proračuna lokalnih jedinica u Hrvatskoj“. U tom posljednjem ciklusu istraživanja Općina Vižinada-Visinada dobila je maksimalan broj bodova (bodovi, odnosno ocjene, kreću se od nula do pet) te osvojila već spomenuto priznanje za proračunsku transparentnost.

U svojoj je analizi Institut za javne financije uzimao kao kriterij dokumente koji su na mrežnim stranicama regionalnih/lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju od 1. studenoga 2022. do 18. travnja 2023. i to na dan pretraživanja. Ti ključni dokumenti po kojima se mjerila proračunska transparentnost su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2021., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2022., prijedlog proračuna za 2023., izglasani proračun za 2023. te proračunski vodič za građane za 2023. godinu. Svi rezultati obavljene analize predstavljeni su u “Osvrtu Instituta za javne financije Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2022. – travanj 2023”.

I kako naglašavaju u Institutu za javne financije, transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. U Općini Vižinada-Visinada to smatramo ključnim, uz činjenicu da su mještani naš partner s kojim zajednički donosimo odluke za opću dobrobit i gradimo bolju budućnost.

Dokumenti za preuzimanje