Općina Vižinada uspješna u povlačenju sredstva iz EU fondova

Protekla je godina za Općinu Vižinada bila uspješna, ne samo zbog realizacije značajnih investicija, već i zbog povlačenja sredstva iz EU fondova, kazao je općinski načelnik Marko Ferenac, govoreći o ostvarenim rezultatima u 2018. godini za TV Istru.

Centar za posjetitelje Maraston bit će okosnica turističke i kulturne ponude Vižinade. Potpunu će funkcionalnost ponuditi već ove turističke sezone, a nedavno je Ministarstvo turizma odobrilo dodatnih 400 tisuća kuna za multimedijalno opremanje i tematizaciju centra. Posjetiteljima će se tako na jednom mjestu prezentirati lokalna povijest, kultura i gastronomija.
Ulaganja u turizam pokazala su se isplativima, a pokazuju to i turističke brojke – na području općine protekle je godine ostvareno više od 40 tisuća noćenja! A općina uskoro kreće u izradu strateškog dokumenta razvoja turizma kojim će se utvrditi temelji budućeg razvoja jer ne želimo da se turizam događa sam po sebi već da se isti smisleno planira stvarajući pozitivne efekte na sve gospodarske djelatnosti, poglavito poljoprivredu, kazao je Ferenac.
Preduvjet svega su i komunalna ulaganja. Ferenac ističe dovršetak izgradnje kanalizacijskog sustava Ritošin Brig kojeg provodi Istarski vodozaštitni sustav iz Buzeta, a u čiju se realizaciju uključio i Istarski vodovod kroz rekonstrukciju vodovodne mreže. Od većih investicija tu je i plan rekonstrukcije općinskog trga.
Konac prošle godine obilježila je još jedna dobra vijest. Osigurano je 6,4 milijuna kuna za izgradnju prijeko potrebnog dječjeg vrtića i jaslica. Dokaz potrebe novog vrtića je i sve veći broj novorođenih. U Vižinadi se za razliku od nekih drugih općina, mogu pohvaliti pozitivnim prirodnim prirastom. Intenzivno se radi i na pronalaženju modela najboljeg oblika poticane stanogradnje.
Pripremaju se i drugi projekti. Planira se još i izgradnja rekreacijskog parka te rekonstrukcija vatrogasnog spremišta, kao i daljnja ulaganja u poljoprivredni sektor i turističko brendiranje Vižinade. Više o svemu pogledajte u priloženom prilogu TV Istre: https://vimeo.com/310363372