Općina Vižinada uključila se u projekt openCity

U želji da se postigne što veći stupanj otvorenosti i transparentnosti prema građanima, Općina Vižinada se uključila u projekt openCity.hr, čime je postala prva općina u Hrvatskoj koja je kroz navedeni projekt izvršila vizualizaciju proračuna i time učinila korak više u transparentnosti svoga rada.

OpenCity je projekt u čijem je prvom planu pravilna informiranost građana kako bi mogli što aktivnije sudjelovati u napretku svoje životne sredine. Riječ je o projektu čiji je cilj digitalizirati upravu i informirati građane kroz objedinjavanje pametnih rješenja za podizanje transparentnosti i otvorenosti gradova, općina i županija u Hrvatskoj. Projekt je prvenstveno usmjeren prema građanima koji sada na jednom mjestu mogu pronaći sve najvažnije podatke i informacije koje ih zanimaju, a jednako tako, svoj grad prema brojnim parametrima usporediti s ostalim gradovima u Hrvatskoj. Za sve hrvatske gradove i općine izrađene su osnovne vizualizacije proračuna kroz grafički prikaz ključnih informacija, a posebno su istaknute one lokalne jedinice koje su učinile iskorak te se aktivno uključile u projekt i time dodatno podigle ljestvicu transparentnosti.

„Naša je dužnost i obaveza građane informirati o svim bitnim aktivnostima koje općina provodi, a osobito o načinu trošenja javnog novca. Koristeći blagodati modernih tehnologija, informacije o proračunu nastojimo maksimalno približiti građanima, na njima razumljiv i dostupan način. Stoga smo se odlučili uključiti u projekt openCity.hr te mi je izuzetno drago da smo prva općina u Hrvatskoj koja je postala sudionikom ovog izvrsnog projekta čime podižemo ljestvicu u transparentnosti i otvorenosti našeg rada.“, naglasio je načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac.

Sudjelovanje građana u planiranju i donošenju proračuna važno je kako bi se proračunska sredstva već u fazi planiranja usmjerila na projekte i programe koji su u najvećoj mogućoj mjeri usklađeni s potrebama i iskazanim stavovima građana. Stoga je Općina Vižinada prilikom planiranja proračuna za 2019. godinu objavila javni poziv temeljem kojeg je pristiglo nekoliko prijedloga građana koji su i uključeni u proračun za 2019. godinu.

Putem aplikacije openCity.hr građani se mogu na zanimljiv i interaktivan način upoznati s Proračunom Općine Vižinada, a izrađen je i vodič za građane koji sadrži sve bitne informacije o proračunu.

Pristup aplikaciji možete izvršiti ovdje.