Općina Vižinada u listopadu osniva Dječje općinsko vijeće

Općina Vižinada će u okviru akcije “Općina Vižinada – prijatelj djece” osnovati Dječje općinsko vijeće, odluka je koju je jednoglasno donijelo Općinske vijeće Općine Vižinada na sjednici održanoj 17. kolovoza 2023. godine. Dječje općinsko vijeće bit će institucionalni okvir za ostvarivanje prava djece na aktivno sudjelovanje u životu općine, a u sve će biti uključena Osnovna škola Jože Šurana Višnjan, Područna škole Vižinada koju pohađa ukupno 98 učenika.

Dječje općinsko vijeće kroz svoje će funkcioniranje imati za cilj ostvarivanje temeljnih dječjih prava zajamčenih Konvencijom o pravima djeteta. Točnije, riječ je o pravu djece na slobodno izražavanje mišljenja, iznošenje prijedloga odraslima te aktivno uključivanje i sudjelovanje u procesu donošenja odluka koje utječu na kvalitetu života djece. Drugim riječima, djeca će moći jasno i glasno reći što misle o segmentima života u zajednici koja se tiču njihove dobrobiti, a pritom će njihova mišljenja i prijedlozi imati maksimalnu težinu i važnost.

S ovim projektom krećemo u listopadu i on je zapravo kompatibilan s građanskim odgojem koji se provodi u školama. Želimo da djeca već u osnovnoškolskoj dobi shvate važnost svojih prava, ali i obaveza te nam je glavno nastojanje da se njihov glas čuje i pritom bude ravnopravan glasu odraslih. Vjerujemo da će rad Dječjeg općinskog vijeća umnogome podići svijest među djecom o važnosti njihovog mišljenja, a pokazujući djeci da su ravnopravni članovi zajednice pomažemo im da se formiraju u još bolje i kvalitetnije mlade ljude koji su temelj zdravog i uspješnog društva – kaže Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada.

U Dječjem općinskom vijeću bit će maksimalno osam članova, odnosno, po dva predstavnika iz svakog razrednog odjeljenja od četvrtog do sedmog razreda PŠ Vižinada. Dakle, djeca različite životne dobi koja imaju prebivalište na području Općine Vižinada, a pritom moraju biti učenici dobrog ili uzornog vladanja. Izbori za dječje općinsko vijeće provodit će se svake dvije godine te će toliko trajati i mandat koji automatski prestaje i onog trenutka kad učenica ili učenik završe osnovnu školu. Datum i vrijeme izbora objavljivat će općinski načelnik, zainteresirane učenice i učenici moći će se kandidirati posredstvom svojih razrednika, a izborna komisija koju će činiti troje djece što pohađaju PŠ Vižinada odabrat će članove Dječjeg općinskog vijeća tajnim glasanjem. Također, Dječje općinsko vijeće moći će odabrati dječjeg općinskog načelnika i njegovog zamjenika.

Dječje općinsko vijeće raspravljat će i donositi odluke o potrebama djece i mladih, radu općinskih ustanova s aspekta interesa djece, planovima razvoja školstva, programima izvannastavnih aktivnosti, programima obilježavanja blagdana i važnih datuma u školi i općini te svim ostalim pitanjima od važnosti za djecu i mlade.