Općina Vižinada sufinancira troškove prijevoza za srednjoškolce

Općina Vižinada i ove godine sufinancira troškove prijevoza za učenike srednjih škola i to u visini od 25% iznosa dijela cijene mjesečne učeničke karte koju podmiruje učenik, za odgovarajuću relaciju na kojoj učenik koristi uslugu javnog prijevoza za vrijeme trajanja nastave i stručne prakse.

Pravo na sufinanciranje troškova prijevoza imaju učenici srednjih škola s prebivalištem na području Općine Vižinada koji žive u kućanstvu koje nije korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi, ako radi redovitog pohađanja nastave svakodnevno putuju od mjesta stanovanja do škole i to sredstvima putničkog javnog linijskog prijevoza.

Pravo sufinanciranja troškova ne ostvaruje učenik koji je smješten u učeničkom domu koji se nalazi u istom mjestu njegova školovanja i kojemu se troškovi prijevoza sufinanciraju iz drugih izvora.

Sukladno programu Općina prijatelj djece koji obuhvaća brojne aktivnosti i projekte usmjerene na razvoj djece, odlučili smo se i ove godine na sufinanciranje prijevoza za učenike srednjih škola čime nastojimo svoj djeci i njihovima roditeljima omogućiti jednake mogućnosti razvoja i dostupnosti odgoja, obrazovanja i socijalne skrbi, rekao je načelnik Marko Ferenac prilikom potpisivanja odluke o sufinanciranju. Osnivači srednjih škola su županije te bi bilo uputno i odgovorno od strane Istarske županije da se uključi u sufinanciranje prijevoza, ali i udžbenika za sve učenike srednjih škola čime bi se omogućile jednake mogućnosti za uspjeh, odnosno policentričan razvoj naše županije, pojasnio je Ferenac dodavši kako Istarska županija se dosad nije uključivala u financiranje ovih usluga, a s obzirom na visinu proračuna kojim raspolaže sigurno se mogu naći sredstva ukoliko postoji političke volje.

Odluku o sufinanciranju troškova prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2019/2020. možete preuzeti ovdje.