Općina Vižinada proslavila svoj dan svečanim otvorenjem novog dječjeg vrtića

U Vižinadi je proslavljen Dan Općine i blagdan Sv. Jeronima, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, a upriličeno je i otvorenje novog vrtića s jaslicama, čija je izgradnja krenula prije godinu dana. Unatoč pandemiji i svim preprekama koje je donijela, u predviđenim je rokovima realiziran ovaj najveći projekt u povijesti Općine Vižinada, vrijedan više od 11 milijuna kuna.

Otvorenju vrtića prethodila je svečana sjednica Općinskog vijeća u Zajednici Talijana, koju je pred brojnim uglednim gostima, među kojima su bili istarski (grado)načelnici i saborska zastupnica Sanja Radolović, predvodila predsjednica vijeća Neda Šainčić Pilato. Uz prigodne govore na svečanosti se zaslužnim pojedincima i ustanovama dodjeljuju zahvalnice za doprinos razvoju mjesta i promoviranju općine kao poželjne sredine za život čovjeka, pa su tako za svoje zasluge ove godine zahvalnice dobili Maja Šimonović Cvitko, Agroturizam „Selo Mekiši“ i Dječji vrtić „Radost“ Poreč u sklopu kojeg djeluje i područni odjel u Vižinadi.

Novi dječji vrtić financiran je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (85%) i proračuna Republike Hrvatske (15%) iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. (tip operacije 7.4.1) te sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iz Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima. Više od 50 mališana u vrtić je krenulo početkom rujna, a krajem prošle godine Vižinada je dobila i prestižnu titulu Općine prijatelja djece, koju dodjeljuje Savez društava Naša djeca Hrvatske pod pokroviteljstvom UNICEF-a za poticanje uvjeta u ostvarivanju prava djece.

„I upravo je naš novi dječji vrtić kruna cijelog tog projekta. Prije godinu dana položili smo kamen temeljac i simboličnu vremensku kapsulu, a danas ga svečano otvaramo. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, te osoblju vrtića, djeci i roditeljima želim uspješan rad i sretan početak, neka ovaj prostor bude ispunjen radošću i igrom“ – rekao je prilikom otvorenja vrtića načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac, ističući da će nastaviti planirati i provoditi nove projekte očekujući potporu nadležnih institucija i financiranje od strane europskih fondova.

Ranije su tokom svečanosti istaknuti i ostali projekti od važnosti za općinu kao što su izgradnja pročistača otpadnih voda u Ritošinom Brigu, najavljeni početak izgradnje kanalizacijskog sustava za sela Crklada, Grubici, Ferenci, Mekiši i Filipi, dovršenje vodovodnih ogranaka u Bajkinima i Vižinadi, dogradnja javne rasvjete, rekonstrukcija društvenih prostorija u Ferencima, uvođenje javnog bežičnog Interneta u Vižinadi, dovršetak multimedijalnog opremanja Centra za posjetitelje Maraston te najavljena rekonstrukcija vatrogasnog spremišta. Međutim, ono što slijedi je rekonstrukcija raskrižja u centru Vižinade za što se očekuje suradnja Županijske uprave za ceste Istarske županije, budući je za realizaciju tog projekta ostvarena i potpora Ministarstva unutarnjih poslova u vrijednosti od 300 tisuća kuna. Jer kako je naglasio načelnik, taj je projekt od velike važnosti, budući da će uvelike doprinijeti sigurnosti u prometu, kako za vozače tako i za pješake.

Otvorenje vrtiću upriličeno je prigodnim programom kojeg su pripremili polaznici nove generacije „vrtičaka“. Čast da prerežu vrpcu i time simbolično puste u rad novi vrtić imali su, uz načelnika općine Marka Ferenca, i ravnateljicu porečkog Dječjeg vrtića Radost Divnu Radola, još i izaslanica Predsjednika Republike zadužena za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković te ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju pri Ministarstvu poljoprivrede Goran Lipavić. U svojim govorima tijekom svečanosti prisutni su istaknuli da je Vižinada općina koja krupnim koracima grabi naprijed i neprestano napreduje, pa se kontinuirano ostvaruju značajni projekti, iznimno važni za dobrobit cijele zajednice. Mladima, naglašeno je, treba pokazati put i stvoriti uvjete da ostanu u svojoj općini živeći od svoga rada, i samo se na taj način može gledati u svjetliju i ljepšu budućnost.