Općina Vižinada pristupila Europskoj povelji o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. prosinca, načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac je dana 11. prosinca 2017. godine potpisao Europsku povelju o ravnopravnosti spolova žena i muškaraca na lokalnoj razini. Općinsko vijeće Općine Vižinada je na svojoj sjednici održanoj dana 23. studenog 2017. godine jednoglasno donijelo odluku o pristupanju ovoj povelji.

Načelnik je tom prigodom izrazio zadovoljstvo što je Općina Vižinada prva u Istarskoj županiji ušla u društvo od više od 1600 lokalnih i regionalnih vlasti iz 35 država koje su se obvezale na provođenje odredbi Europske povelje. Potpisivanjem povelje Općina Vižinada izrazila je političku volju za implementaciju politike ravnopravnosti spolova u sve segmente političkog, gospodarskog, društvenog i kulturnog života, sukladno svojim nadležnostima. Mi kroz naše djelovanje već provodimo takvu politiku, u Općinskom vijeću imamo 5 žena od ukupnoj 11 vijećnika, te po prvi put žena je predsjednica Općinskog vijeća, a uz to je i pripadnica talijanske nacionalne manjine, naglasio je Ferenac. Svjedoci smo da se u društvu sve češće dovode u pitanja osnovna ljudska prava i temeljne ljudske slobode, te smatram da se ovakvim potezom doprinosi postizanju jednakih šansi za sve i uklanjanju rodnih stereotipa i višestruke diskriminacije na kulturnoj, političkoj, ekonomskoj i socijalnoj razini, stoga pozivam i druge općine i gradove da se priključe potpisivanju ove povelje, poručio je načelnik Ferenac.
Europsku povelju o ravnopravnosti spolova žena i muškaraca na lokalnoj razini, donijelo je Vijeće europskih općina i regija (CEMR), koje predstavlja najveću organizaciju lokalnih i regionalnih vlasti u Europi, a čini je 57 organizacija koje predstavljaju lokalnu i regionalnu razinu teritorijalne organizacije svake države, iz ukupno 41 države (predstavlja 150 000 lokalnih i regionalnih vlasti). CEMR već dugi niz godina aktivno promiče ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnoj i regionalnoj razini. Europska Povelja o ravnopravnosti spolova žena i muškaraca na lokalnoj razini pokrenuta je 2006. godine, kao nastavak na inicijativu “Grad za ravnopravnost”. Tekst povelje može se preuzeti na sljedećem linku: http://www.prs.hr/index.php/medunarodni-dokumenti/eu-dokumenti/1004-europska-povelja-o-ravnopravnosti-zena-i-muskaraca-na-lokalnoj-razini.