Općina Vižinada: Jednoglasno usvojen proračun težak 23,3 milijuna kuna

Na 22. sjednici Općinskog vijeća Općine Vižinada, održanoj dana 19. prosinca 2019. godine, jednoglasno je prihvaćen proračun Općine Vižinada za 2020. godinu planiran je u ukupnom iznosu od 23,3 milijuna kuna, koji je vrlo ambiciozan, razvojan i socijalno osjetljiv. Proračunom su prihvaćeni i amandmani vijećnika, ali amandmani predlagača, odnosno općinskog načelnika pristigli u razdoblju između dva čitanja proračuna.

Proračun za 2020. godinu raspoređen je u 14 različitih programa, od kojih se najviše ističu programi javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu putem kojih se na obrazovanje planira utrošiti nešto više od 10,3 milijuna kuna ili 44% ukupnih proračunskih rashoda i izdataka. Upravo je obrazovanje i briga o djeci prioritet razvoja Općine Vižinada te je zbog niza aktivnosti i projekata koji se financiraju iz općinskog proračuna, ali i zahvaljujući zajedništvu svih uključenih u razvoj, Općina Vižinada zasluženo dobila prestižnu titulu Općina prijatelj djece.

Od važnijih projekata i aktivnosti svakako treba izdvojiti izgradnju novog dječjeg vrtića s jaslicama, kapaciteta za 55 polaznika, vrijednog gotovo 11 milijuna kuna, čiji se dovršetak planira u travnju 2020. godine, kako bi na jesen mališani mogli ući u nove prostorije i ispuniti ih radošću i igrom. Projekt se financira iz kreditnog zaduženja, te sredstava Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a osigurana su i sredstva iz Programa ruralnog razvoja RH koja se povlače nakon provedenog ulaganja.

Od ostalih aktivnosti iz domene obrazovanja planira se nastaviti s izdvajanjima za novorođene, sufinanciranjem vrtićkog i jasličkog programa, sufinanciranjem školskih udžbenika, ljetnog kampa i produženog boravka, ali i sufinanciranjem školskog prijevoza za srednjoškolce te stipendiranjem učenika i studenata.

U okviru sporta i rekreacije planiraju se zamijeniti reflektori na nogometnom igralištu, dok će se u sklopu novog vrtića izgraditi novo dječje igralište. I u 2020. godini nastavlja se s provođenjem socijalnog programa, ali i programom sufinanciranja rada udruga.

Što se tiče komunalnih aktivnosti i projekata planira se izgradnja dodatne javne rasvjete u naseljima, asfaltiranje cesta, postavljanje pješačkih prijelaza i usporivača prometa, sanacija kapela na grobljima, ali i rješavanje raskrižja županijskih cesta u Vižinadi.

Od kapitalnih projekata izdvajamo i rekonstrukciju vatrogasnog spremišta za koje su osigurana sredstva iz Programa ruralnog razvoja RH, implementaciju besplatnog bežičnog interneta u javnim objektima koji se provodi kroz program WIFI4EU, dovršetak multimedijalnog opremanja Centra za posjetitelje Maraston za što su osigurana sredstva od Ministarstva turizma, te usvajanje strategije razvoja turizma koje se financira iz Programa ruralnog razvoja RH. Osim toga planira se rekonstrukcija i uređenje društvenih prostorija u naselju Ferenci, te početak obnove i uređenja zgrade općinske uprave.

Iduće godine nastavljamo i s pripremom projektne dokumentacije za nove projekte koji će se prijaviti na nove natječaje za dobivanje bespovratnih sredstava, ali svakako ćemo se koncentrirati na dovršenje aktualnih projekata kojima se život u našoj zajednici svakodnevno mijenja na bolje, rekao je načelnik Marko Ferenac uz zahvale vijećnicima na prihvaćanju proračuna, kao i građanima na ukazanom povjerenju, te je naglasio kako želi da se svi još više uključe u razvoj zajednice jer se samo zajedništvom postižu uspjesi i ostvaruju ciljevi jedne sretne sredine.