Općina s državom potpisala ugovor za dogradnju i opremanje vrtića u Vižinadi

U Vižinadi će krenuti projekt dogradnje postojećeg dječjeg vrtića, i u tu je svrhu načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac danas u Zagrebu potpisao ugovor o financiranju s Ministrom obrazovanja i znanosti Radovanom Fuchsom. Ugovor je uručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Projekt za koji je potpisan ugovor nosi naziv “Dogradnja i opremanje Područnog vrtića Vižinada”, a cilj mu je kroz spomenutu nadogradnju i opremanje zadovoljiti potrebe za dodatnim kapacitetima. Naglasak je osobito na dodatnoj jasličkoj skupini, s obzirom da je na području Vižinade demografski trend u prethodnim godinama pozitivan te se kontinuirano povećava broj djece koja trebaju vrtićku skrb. Stoga će se kroz projekt stvoriti novi dnevni boravak za jasličku skupinu s 12 novih mjesta, čime će se ukupni kapacitet područnog vrtića povećati na 64 djece kojima je osigurano kvalitetno obrazovanje i skrb. Projekt se prijavljuje u partnerstvu sa susjednom Općinom Kaštelir-Labinci te će kroz novu jasličku skupinu obuhvatiti sedmero djece s područja Općine Vižinada i petero djece iz susjedne Općine Kaštelir-Labinci.

Na ovaj način, nakon provedbe i realizacije projekta, kapaciteti za upis djece u vrtiće na području jedinice lokalne samouprave prijavitelja u odnosu na stvarne potrebe bit će stopostotni. Inače, postojeći vrtić, izgrađen uz pomoć europskih fondova iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020., dosegao je svoj maksimalni kapacitet s dvije vrtićke i jednom jasličkom skupinom za ukupno 52 djece. S obzirom da broj živorođene djece u dobi za vrtić u razdoblju od 2016. do 2021. godine na području Općine Vižinada iznosi 59 djece, postojeći kapaciteti nisu dostatni, odnosno, predstavljaju 88 posto stvarnih potreba vrtićke skrbi za mališane.

Projekt dogradnje i opremanja vrtića u Vižinadi ujedno ima ključnu ulogu u osiguravanju kvalitetne predškolske skrbi i obrazovanja za mlađe uzraste jer daje priliku za razvoj potencijala djece i poboljšanje životnog standarda lokalne zajednice. Financira se iz Mehanizma za oporavak i otpornost u okviru poziva “Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, drugi Poziv”. Korisniku se dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 162.453 eura uz stopostotni intenzitet potpore od ukupno prihvatljivih troškova. Ukupna predviđena vrijednost projekta s PDV-om iznosi 268.000 eura, a predviđeno razdoblje njegove provedbe je 18 mjeseci.

Trenutno je u tijeku izrada glavnog projekta radi ishodovanja građevinske dozvole, nakon čega slijedi postupak nabave i realizacija. Drugim riječima, slijede građevinski i drugi radovi uz stručni nadzor, nabava opreme i namještaja te aktivnosti poput promidžbe i administrativnog upravljanja projektom.