Održano 21. izdanje Slatke Istre

„Slatka Istra“ je godišnja manifestacija na kojoj u Vižinadi vrijedne domaćice iz svih krajeva hrvatske, slovenske i talijanske Istre široj publici predstavljaju svoje izvedbe tradicionalnih istarskih slastica – fritula, kroštula, cukerančića , paština, pandešpanja, pince, breskvica, bucolaja i povetica.

Ove godine održana je već 21. put, a 109 domaćica s 236 izloženih uzoraka devet već spomenutih tradicionalnih vrsta slastica prepustilo je ocjenjivačkom sudu Tanji Božić, Riti Ritossi, Sandri Živolić, Kristijanu Beniću i Gordani Bottezar, koji su dan ranije ocijenili najbolje u svakoj kategoriji i kojima su pripale prigodne nagrade organizatora Turističke zajednice Općine Vižinada. Nije žiri imao lagan zadatak jer je u jakoj konkurenciji izvrsnih istarskih domaćica svaki izložak trebalo prosuditi po boji, izgledu, mirisu i okusu, a pobjednice, nakon što su sve pristigle slastice bile izložene na Battistelinoj šterni, proglašene su na kraju večeri.

Pobjednice Slatke Istre su: za fritule JADRANKA PILAR iz Tinjana, kroštule NIVES IPŠA iz Livada, pincu ZDENKA JAKUŠ iz Žminja, poveticu LUČANA RITOŠA iz Ritošinog Briga, pandešpanj ALIČE PIŠTAN iz Poreča, bucolaj ROSA JUGOVAC iz Krasice, breskvice GRETA VIŽINTIN iz Oprtlja, paštine LAURA KEŠAC iz Vižinade i za cukerančiće JOLANDA HRASTIĆ iz Vele Trabe.

Posjetitelji su imali prigodu i kušati sve izložene slastice jer su se one prodavale po promotivnim cijenama, a ostvareni prihod je namijenjen u humanitarne svrhe – za kupnju školskih udžbenika učenika područne osnovne škole te za socijalno potrebite obitelji s područja Općine Vižinada.

Posebni gosti vižinadske Slatke Istre bili su predstavnici Sladke Istre iz Kopra te Turističko-ugostiteljska škola Antuna Štifanića iz Poreča s izloškom svoje verzije povetice koju je izradila učenica Barbara Pol, a u sklopu zajedničkog projekta “Slatka zemljo, Istro mila” kojeg vodi profesor Davor Ban.

Nezaobilazan dio ove slatke priče bila je i degustacija vina višestruko nagrađivanih vinara i proizvođača maslinovih ulja s područja Vižinade, a osim kolača bila je tu raznolika i bogata gastro ponuda te šaroliki štandovi na kojima su se nudili domaći proizvodi, igračke, ručno rađeni predmeti rukotvoriteljica Ester Diklić i Mercedes Baldaš, te drugi proizvodi.

Posjetitelje je oduševio i vrlo zanimljiv cooking show koji su izveli pobjednici ovogodišnjeg kulinarskog televizijskog natjecanja “321 kuhaj!”, Kristijan Benić i Martin Špaček. Oni su za posjetitelje pripremali mirisne fritule koje su se mogle besplatno degustirati uz vina vižinadskih vinara.

Glazbeni i zabavni program otvorile su mažoretkinje iz Višnjana, a nastupila je Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada i Puhački orkestar Glazbenog društva “Spinčići” iz Kastva te Maja Šuput i Ribalta band.

Sljedećeg dana, 15. kolovoza, proslava blagdana Svete Marije Vele započela je u 11 sati svečanim misnim slavljem u Crkvi Svete Marije na Božjem Polju mjestu susreta tisuća hodočasnika iz svih krajeva svijeta i proslavom uznesenja Blažene djevice Marije na nebo, dok su za zabavnu večer bili zaduženi mladi pjevači Istre iz Udruge Mali veliki mikrofon, Farabuti Band i grupa Vigor.