Održana svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine Vižinada

Povodom obilježavanja proslave Dana Općine prije početka svečane sjednice Općinskog vijeća dodijeljene su
nagrade pobjednicima Ex tempore “Ars Sacra”. Prvu nagradu je osvojio Vedran Šilipeter iz Pule.

U nazočnosti vijećnika Općinskog vijeća općine Vižinada, načelnika i zamjenika načelnika općine Vižinada Marka Ferenca i Olivera Armana, zamjenika župana Istarske županije Fabrizija Radina, predstojnika Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Draženka Janjuševića, načelnika općina i gradonačelnika susjednih i prijateljskih općina i gradova, u Vižinadi je održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su Neda Šainčić Pilato, predsjednica Općinskog vijeća i Marko Ferenac, načelnik Općine govorili o rezultatima koji su ostvareni u proteklom razdoblju, najavili niz aktivnosti koje bi općini trebale pomoći da se brže razvija i svojim žiteljima osigura ljepši i udobniji život u razdoblju koje dolazi.

“Ozbirom na nestabilnosti na državnoj razini zbog silnih promjena poreznih i drugih politika čiji smo česti svjedoci, u vrijeme kada se propitkuje postojanost i opstanak jedinica lokalne samouprave, nije lako planirati i biti efikasan. Međutim, uz naše skromne proračunske mogućnosti, ali zahvaljujući našem entuzijazmu i predanosti, uspjeli smo opravdati očekivanja i našim sugrađanima pružiti mogućnost razvoja, kako infrastrukturnog tako i socioekonomskog.”- istaknuo je u svome obraćanju Marko Ferenac

 

No, uspjesi zajednice, dodao je, ne mogu se pripisati pojedincu, već su oni rezultat kvalitetne suradnje i rada svih onih koji u tome sudjeluju, a dosadašnja je suradnja to i pokazala. Prošle je godine tako svečano otvoren sustav prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda naselja Vižinada, kojim se štiti okoliš, a pri tomu se omogućuje kvalitetniji život i razvoj. Ove su godine osigurana europska sredstva za kanalizacijski sustav u Ritošinom Brigu, čija bi izgradnja trebala započeti već sljedeće godine. Stoga je Ferenac ovom prilikom zahvalio Istarskom vodozaštitnom sustavu na brizi za naša naselja, kao dostojan partner u realizaciji projekata od zajedničkog interesa.

U proteklom razdoblju napori su bili usmjereni u razvoj komunalne infrastrukture pa su tako uređivane mnoge nerazvrstane ceste i poljski putevi, od kojih neki predstavljaju biciklističke i pješačke staze, čime je poboljšana lokalna turistička ponuda. Nakon što je uspješno modernizirana javna rasvjeta, krenula je dogradnja novim rasvjetnim tijelima, čime je Vižinada svrstana u sam vrh ljestvice energetski i ekološki osviještenih općina. U posljednjoj fazi postavljeno je dodatnih 37 LED rasvjetnih tijela sufinancirani dijelom iz sredstava Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Cilj nam je da svako naselje bude adekvatno osvijetljeno, da čuvamo naš okoliš i implementacijom novih tehnologija ostvarujemo uštede u potrošnji električne enegije, rekao je Ferenac. Dodajući kako je ove godine uređeno groblje Božje Polje koje je dobilo 117 novih grobnih mjesta. Osim toga uređene su i staze oko crkve na groblju Sveti Vital, a na sličan će se način urediti i stari dio groblja Božje Polje. Ferenac je naglasio kako se radi na preuređenju kuće Maraston u interpretacijski centar „Okusi prošlosti“. Ondje će se na jednom mjestu prezentirati lokalna kulturna baština i običaji. U centru će se Slatku Istru prezentirati tokom cijele godine, a želi se oživjeti i priču o glasovitoj balerini Carlotti Grisi, te u promocijske svrhe iskoristiti film „Kelly’s heroes“, koji je sedamdesetih godina sniman u Vižinadi. Projekt se financira iz odobrenih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i Fonda za razvoj turizma, a za ovu je fazu uređenja ukupno odobreno milijun kuna.

Nadam se da će i Istarska županija prepoznati važnost ovog projekta za lokalnu zajednicu te da će se u skladu sa svojim mogućnostima uključiti u financiranje istoga, rekao je Ferenac. Ističući kako su turistički rezultati svake godine sve bolji, a tomu će interpretacijski centar svakako dati svoj doprinos. Ove je godine održano „Ljeto u Vižinadi“ koje je pobudilo veliko zanimanje posjetitelja. No, projekt koji će razvoju turizma i brendiranju Vižinade dati dodatni obol je Sonda kreativni centar, u kojem će se osim poslovnih aktivnosti vrhunskih dizajnera, odvijati razni edukativni i stručni sadržaji za javnost, koji će svakako utjecati na smanjenje nezaposlenosti i stvaranje kvalitetne poduzetničke klime.

Osim u komunalne i poslovne aktivnosti u Vižinadi se ulaže i u programe namijenjene najmlađima, stoga se sufinancira vrtićki i jaslički program, produženi boravak u školi, udžbenike za osnovnoškolce i prijevoz za srednjoškolce. Stipendiraju se svi studenti, a od ove godine i učenici srednjih škola koji borave u učeničkim domovima. Uz to podržavaju se razne izvannastavne aktivnosti, promiču se sport i kultura, grade se dječja igrališta stroga se Vižinada s pravom kandidirala za prestižnu titulu Općina prijatelj djece. Kao vrhunac ovog programa Ferenac je izdvojio gradnju novog dječjeg vrtića i jaslica za ukupno 55 polaznika, koji je prijavljen za financiranje iz europskih fondova. Nažalost, dodao je, potrebne odluke još nisu usvojene, te je ovim putem apelirao na Vladu da ubrza postupak obrade prispjelih zahtjeva kao i raspisivanje novih natječaja.

Da znamo privlačiti bespovratna sredstva svjedoči i analiza Ministarstva financija za prošlu godinu gdje smo u konkurenciji svih općina u Hrvatskoj zauzeli visoko četvrto mjesto u povučenim sredstvima po glavi stanovnika. Svi naši rezultati plod su rada i truda tima ljudi koji se svakodnevno bore da nam život u ovoj sredini bude bolji i ljepši. Zato zahvaljujem djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela, članicama i članovima Općinskog vijeća, kao i volonterima, suradnicima te posebno vama dragi mještani koji svojim radom doprinosite razvoju ovog mjesta i činite ga posebnim, zaključio je Ferenac.

 

Nazočne je pozdravio i zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin, koji je projektima koji se provode u Vižinadi dao punu podršku i obećao potporu Županije.
 

Dodijeljene su nagrade za zaslugu u razvoju općine koje je uručila Neda Šainčić Pilato. Plaketu Općinskog vijeća za zasluge u razvoju općine uručena je dirigentu i voditelju Limene glazbe Zajednice Talijana, Alenu Bernobiću, a zahvalnice Mirku Perhatu, članu boćarskog kluba te Vedranu Filipiću, članu nogometnog kluba. Načelnik Marko Ferenac svoje priznanje dodijelio je Eriku Geržiniću za postignute rezultate u osnovnoškolskom obrazovanju i natjecanjima iz talijanskoga jezika, Cristini Lubiana za rezultate ostvarene na mnogobrojnim glazbenim festivalima i Diegu Ferencu za postignute rezultate i izniman uspjeh na međunarodnim i nacionalnim sportskim natjecanjima u kickboxingu.

 

Svečanost su svojim nastupom uveličali i glazbeni brojevi Limene glazbe Zajednice Talijana i prvi nastup tek osnovanih mladih maržoretkinja Višnjana i Vižinade, ViVi.