Obilježen Dan Općine Vižinada-Visinada

Uz brojne realizirane projekte, u planu su i novi, a imperativ su sredstva iz EU fondova Vižinada, 1. listopada 2021. Općina Vižinada je jučer, u četvrtak 30. rujna, obilježila svoj dan i blagdan Sv. Jeronima, zaštitinika Vižinade.

Sve je započelo svečanom misom u Župnoj crkvi Sv. Jeronima. Nakon mise uslijedila je svečana sjednica Općinskog vijeća, u u kreativnom centru Studia Sonda u Vižinadi. Tom prilikom koncert je održala i kantautorica Elis Lovrić.

Svečana sjednica Općinskog vijeća bila je idealna prilika da se istaknu svi realizirani projekti u proteklom periodu, koji su umnogome unaprijedili život stanovnika na području općine, ali i pozicionirali Vižinadu kao iznimno poželjnu turističku destinaciju, poznatu po bogatoj ponudi. Ujedno, predstavljeni su i planovi za naredno razdoblje.

Prigodne pozdrave i govore održali su uz načelnika Općine Marka Ferenca i Oliver Arman, predsjednik Općinskog vijeća, Jessica Acquavita, zamjenica župana iz reda Talijanske nacionalne manjine te Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika RH za energiju i klimu.

Studio Sonda jedan je od tih realiziranih projekata, a riječ je prelijepoj zgradi koja je izgrađena uz pomoć sredstava iz strukturnih fondova, na zemljištu u vlasništvu Općine temeljem ustupljenog prava građenja. Zamišljena je kao kreativni centar u kojem će se stvarati nove ideje i projekti koji zajednicu mijenjaju na bolje. Većina projekata u Vižinadi bazira se na povlačenju sredstava iz europskih fondova, i zahvaljujući njima ova općina ima novi dječji vrtić, kanalizacijske sustave u naseljima, centar za posjetitelje Maraston, vatrogasni dom, besplatan javni internet, modernu javnu rasvjetu te spremnike za odvojeno prikupljanje otpada . 

– Općina Vižinada razvija se u pozitivnom smjeru, trudili smo se u skladu s proračunskim mogućnostima ulagati u opremljenost komunalne infrastrukture, kontinuirano podižemo standard življenja raznim mjerama i aktivnostima, a u pogledu društveno-socijalnih pitanja nastojimo biti stalna podrška našim mještanima – rekao je na svečanoj sjednici načelnik Općine Vižinada, Marko Ferenac.

U planu su i brojni drugi projekti, pa je upravo na Dan općine prijavljen i projekt rekonstrukcije nogometnog igrališta na aktualni natječaj iz Programa ruralnog razvoja RH. Ujedno, kroz mjesec dana započinju radovi na rekonstrukciji raskrižja županijskih cesta u Vižinadi. Naglašeno je i da je Vižinada ove godine ostvarila 48 tisuća turističkih noćenja, što je na razini rekordne 2019. godine. Kontinuirano se grade i novi turistički kapaciteti, a sljedeće godine trebao bi profunkcionirati i centar za posjetitelje Maraston kao dodatna turistička ponuda.

– Sve naše snage  usmjerili smo prema našim sugrađanima koji su nam dali povjerenje i zbog kojih i obnašamo naše dužnosti, upravljajući i opravdavajući naše mandate najbolje što možemo i znamo.  Zato možemo  biti ponosni  na realizirane projekte  koje je općinski tim ostvario – rekao je na svečanoj sjednici predsjednik Općinskog vijeća Oliver Arman.

A kako je naglasio načelnik Ferenac, sve to ne bi bilo moguće bez stalne pomoći njegovih suradnika te institucija koje prate Općinu Vižinada, kao što su Istarski vodozaštitni sustav Buzet, Istarski vodovod, Istarska županija, Županijska uprava za ceste Istarske županije, Hrvatske vode, ali i institucije društvenog karaktera, poput ovdašnje područna škole, dječjeg vrtića, turističke zajednice i udruga civilnog društva.
– Iskoristio bih priliku zahvaliti svim vijećnicama i vijećnicima u Općinskom vijeću, svim djelatnicima u općinskoj upravi, ustanovama s kojima surađujemo, volonterima i suradnicima, kao i svakom pojedincu koji svojim radom, trudom i zalaganjem doprinosi svekolikom razvoju naše općine – istaknuo je Marko Ferenac.

Tijekom obilježavanja Dana općine nagrađeni su i ovogodišnji laureati, kojima je načelnik Ferenac poručio da s jednakim žarom nastave raditi i stvarati te biti uzor i primjer drugima. 

Zahvalnice Općinskog vijeća dobili su Elvira Brečević za izniman trud uložen u uređenje objekta i dijela naselja Žudetići, kao i rezultate postignute u razvoju turizma te Studio Sonda d.o.o. za ostvarene rezultate koji su doprinijeli razvoju gospodarstva na području Općine Vižinada-Visinada i promociji Vižinade kao inspirativne i poticajne sredine.
Općinski načelnik dodijelio je priznanja Luciji Geržinić, učenici koja je, prema ocjeni Hrvatskog sabora, napisala najbolji zastupnički govor na učeničkom natjecanju na temu “Trideset godina hrvatske neovinosti”, Jasni Beaković i Kseniji Deković, odgajateljicama iz Djećjeg vrtića Vižinada koje su s mnogo empatije, razumijevanja i požrtvovnosti radile s djecom, braći Janku i Aldu Pastorčiću, za posebnu brigu oko čistoće izvora Faloniga te Florijanu Markoviću koji se posebno istaknuo u humanitarnom radu i organiziranju pomoći osobama stradalim u potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije.

Obilježavanje Dana Općine Vižinada nastavlja se danas u 20 sati, premijerom izvrsne mjuzikl predstave “Carlotta Grisi – od Vižinade do vječnosti”, koja će uz pridržavanje svih epidemioloških mjera biti upriličena na trgu ispred župne crkve. U slučaju da vremenske prilike ne budu povoljne, predstava će se održati u školskoj dvorani.
Subotnji program posvećen je likovnoj umjetnosti, jer tada se održava Ex tempore Ars sacra. Ocjenjivat će se djela sakralne ili slobodne tematike, a nagrade najboljima bit će dodijeljene u 17 sati ispred Battistelline šterne, a u 18:30 na šterni Mladen Blažević će promovirati knjigu „Krugovi u žitu”.