Novo dječje igralište izgrađeno uz područni vrtić Vižinada

Danas smo i službeno otvorili novo dječje igralište koje je izgrađeno uz područni vrtić Vižinada. 

Budući da se planira proširenje područnog vrtića Vižinada za dodatnu odgojnu skupinu, smanjit će se vanjski prostor za igru, te je cilj ovog projekta bio urediti dodatnu zelenu površinu i oplemeniti ju dodatnim spravama za igru. Dio neuređene površine očišćen je, postavljena su nova igrala, stol i klupe za sjedenje, pripremljen je plato za preseljenje sjenice za učenje na otvorenom, hortikulturno je uređeno područje igrališta, postavljena je ograda i uređena pješačka komunikacija kojom se pristupa igralištu. UZ to izvedena je i pješačka komunikacija od područja vrtića do zgrade općinske uprave u cilju osiguranja veće sigurnosti u prometu i bolje komunikacije. 
Proširenje dvorišta je i u skladu s državnim pedagoškim standardima, a važno je naglasiti da su odgojiteljice sudjelovale u izboru sprava i igrala što dodatno doprinosi kvaliteti izvedenog projekta.

Radi se o projektu izgradnje i opremanja dječjeg igrališta pri dječjem vrtiću, ukupne vrijednosti 69.806,45 eura s PDV-om uz financijski doprinos Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 11.216,69 eura. Ostatak sredstava osigurala je Općina Vižinada iz proračuna, s time da je dio sredstava od 36.000,00 eura osigurano iz državnog proračuna kroz program dobrovoljnog funkcionalnog spajanja jedinica lokalne samouprave što drugim riječima znači da je na račun zajedničke ustanove odobreno financiranje troškova rada dječjeg vrtića koji se mogu utrošiti na neku drugu namjenu pa su odlukom općine ta sredstva usmjerena na financiranje spomenutog projekta. 

Radove je izvodio lokalni obrt za građevinske radove „Mekiš“ uz partnera Stribor oprema d.o.o., dok je stručni nadzor povjeren tvrtci Istra inženjering d.o.o. iz Poreča. Projektno rješenje potpisuje projektant Luka Matticchio iz pulske tvrtke AD, arhitektura i dizajn.

Općinski načelnik Marko Ferenac zahvalio je svima uključenima u provedbi ovog projekta te mu je iznimno drago da je ovaj projekt uspješno dovršen i da će djeca imati dodatan prostor za učenje i igru na otvorenom. Ovim projektom dodatno ulažemo u naš vrtić i omogućujemo našim najmlađima kvalitetnije uvjete za rast i razvoj, a djeca su u znak zahvale pripremili nekoliko recitacija i otplesali na poznate taktove pjesme Rim tim tagi dim. Ravneteljica Dječjeg vrtića Radost Poreč zahvalila je Općini Vižinada na uloženom trudu u provedbu ovog projekta, kao i na prepoznavanju potreba za širenjem kapaciteta postojećeg vrtića.

Trenutno se dovršava izrada glavnog projekta dogradnje i opremanja područnog vrtića Vižinada te će se po ishođenju građevinske dozvole pokrenuti postupak javne nabave za radove, a koji se planiraju započeti do kraja ove godine. Cilj je da nova jaslička skupina bude spremna za prihvat djece za pedagošku 2025/2026 godinu, a do kada je i konačni rok za dovršenje projekta. Podjsetimo da je za projekt dogradnje i opremanje dječjeg vrtića odobrena potpora u iznosu od 162.000,00 eura iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Naposljetku su načelnik i ravnateljica obišli dječji vrtić, a načelnik je posebno nagradio i vrtićke maturante koji u rujnu kreću u školu – prigodnom slikovnicom.