Novi rotor u Vižinadi znatno će pridonijeti sigurnosti vozača i pješaka

Vižinada se može pohvaliti brojnim realiziranim projektima u prošloj godini, ali i činjenicom da intenzivno traje realizacija novih, koji će znatno pridonijeti poboljšanju života stanovnika općine.

Tako je dovršen veliki kružni tok na raskrižju županijskih cesta u Vižinadi, a riječ je o velikom i vrlo bitnom projektu koji financiraju Županijska uprava za ceste (ŽUC), MUP i Općina Vižinada. Ova investicija inicijalno je vrijedna 2,2 milijuna kuna, i znatno će pridonijeti prometnoj povezanosti u ovom dijelu Istre, ali i sigurnosti na cestama. Raskrižje je bilo nepregledno i opasno, pa je cilj projekta prvenstveno bila veća sigurnost vozača i pješaka. Sada je raskrižje mnogo preglednije, a time i sigurnije.

Planirani su i dodatni radovi u okviru ovog projekta, i oni će ići na teret ŽUC-a, koji je i najveći investitor u projektu. Udio Općine u financiranju je 450 tisuća kuna, što je namijenjeno postavljanju rasvjete i električnih kablova, MUP participira s 300 tisuća kuna dok ostatak novca ulaže Županijska uprava za ceste Istarske županije, koja i upravlja ovim cestama. Rotor je pomno planiran i osmišljen na način da bude pogodan i za prolaz teretnih vozila i autobusa, a svuda uokolo bit će uređene zelene površine. Tako na kraju ukupna vrijednost investicije, s dodatnim radovima, iznosi 2,7 milijuna kuna, a već sada sanirano je nepregledno raskrižje te pušteno u promet. Ujedno, izgrađen je nogostup do dječjeg vrtića, uređeno je autobusno ugibalište te su obilježeni pješački prijelazi i parkirna mjesta. Donedavno ovdje nije bilo niti jednog pješačkog prijelaza, a sada ih je ukupno šest.

Naime, paralelno uz tekuće radove na rotoru, Općina je odlučila spojiti pješačku zonu s dječjim vrtićem, kako bi djeca imala siguran put do centra Vižinade i Parenzane. Iz tog razloga je izgrađen već spomenuti nogostup s autobusnim ugibalištem i dodatnim pješačkim prijelazima. Ta je investicija bila vrijedna 180 tisuća kuna i financirala se iz općinskog proračuna, a izvođač svih radova bila je tvrtka Cesta iz Pule.

Iznimno sam zadovoljan obavljenim radovima i činjenicom da će promet sada na ovom raskrižju biti znatno sigurniji, osobito za pješake. Nedostatak pješačke zone, kao i nastojanje da se izbjegnu potencijalne nesreće, postavili su nam realizaciju ovog projekta kao imperativ, jer sve što radimo u cilju je dobrobiti i sigurnosti ljudi koji žive u Vižinadi, ali onih koji kroz nju prolaze ili je posjećuju. Ujedno zahvaljujem Županijskoj upravi za ceste i MUP-u na velikom doprinosu u ovom projektu koji će znatno nabolje promijeniti živote svih nas – rekao je Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada.