Nekadašnja sala u Ferencima postat će ponovo mjesto okupljanja

Početkom veljače ove godine započeli su radovi na rekonstrukciji društvenog doma u naselju Ferenci, derutne zgrade čije je krovište Općina Vižinada sanirala potkraj 2017. godine. U ovoj drugoj fazi uređenja pristupilo se rušenju i rekonstrukciji derutnih međukatnih konstrukcija uz uređenje pripadajućeg stubišta, čime se od prizemne prostorije, koja se inače koristila u društvene svrhe, odvojilo gornje dijelove zgrade – dva kata i potkrovlje. Namjena katova nije još utvrđena, te će se sagledati mogućnosti korištenja, ali je svakako važno da se zgrada stabilizirala i sačuvala od daljnjeg propadanja.

U prizemlju zgrade u potpunosti je uređena prostorija koja će poslužiti za društvena okupljanja mještana, pripremljene su sve instalacije za buduću čajnu kuhinju te je uređen i sanitarni čvor, a ostavljena je i mogućnost za uređenje kamina. Uz to kompletna je zgrada zatvorena novom vanjskom stolarijom.

Ukupna vrijednost ovih radova iznosila je 183.800 kuna (bez PDV-a), a radove je izvodila tvrtka Građevinarstvo Ritoša d.o.o. iz Vižinade uz nadzor projektantskog ureda ovlaštenog arhitekta Marka Dekovića, koji je i zaslužan za projektirano rješenje ove zgrade. Dodajmo i to da je vrijednost radova rekonstrukcije krova u prvoj fazi iznosila 95.660 kuna (bez PDV-a), čime je u dosadašnje uređenje ove zgrade uloženo ukupno oko 300.000 kuna (bez PDV-a).

Uvijek nastojimo slušati potrebe i prijedloge naših sugrađana, pa je i ovaj projekt realiziran upravo zahvaljujući njima. Veseli me činjenica da smo uspjeli urediti ovu zgradu te se iskreno nadam da će ovo mjesto postati ponovo mjesto okupljanja i druženja kao što je nekad bilo. Preostaje nam još urediti gornje katove, a njihovu ćemo namjenu zajedno odrediti i pristupiti uređenju u skladu s potrebama i mogućnostima, rekao je načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac prilikom primopredaje radova uz zahvalu izvođačima i projektantima na odlično obavljenom poslu.