Neda Šainčić Pilato odlikovana prestižnom titulom Viteza Reda zvijezde Republike Italije

Neda Šainčić Pilato, predsjednica Zajednice Talijana i Općinskog vijeća Vižinade, primila je u utorak navečer prestižno visoko državno odličje predsjednika Republike Italije “Ordine della Stella d’Italia” (Red zvijezde Republike Italije) s počasnom titulom “Cavaliere” (Vitez). Priznanje joj je predao generalni konzul Italije u Rijeci Paolo Palminteri pred prepunom salom u Zajednici Talijana, u kojoj su bili brojni prijatelji, članovi obitelji i ZT-a.

Među njima su bili potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske Furio Radin, predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul, čelnik Izvršnog odbora TU-a Marin Corva, načelnik Vižinade Marko Ferenac, dožupanica iz redova talijanske manjine Giuseppina Rajko i brojni drugi.

Odličje Reda zvijezde drugo je po redu najviše odličje koje dodjeljuje talijanski predsjednik pojedincima u svijetu koji svojim djelovanjem promiču talijansku kulturu i jezik te doprinose njihovoj prisutnosti u drugim kulturnim sredinama.

Palminteri je rekao kako je dodjela ovog priznanja doista zaslužena, jer je Šainčić Pilato svojim predanim, energičnim i nesebičnim radom doprinijela da ZT Vižinada, čija je predsjednica već osam godina, postane jedna od najaktivnijih i najbrojnijih na ovim prostorima.

Pohvale na njen račun nizali su i Tremul i Radin, koji su istaknuli da je uspjela ono što je drugima danas jako teško – privući velik broj mladih i uključiti ih u mnogobrojne aktivnosti. A ZT Vižinada diči se brojem od 250 članova, te sedam plesnih i glazbenih aktivnosti u kojima sudjeluju mještani u dobi od 7 do 77 godina. Naravno, nisu svi pripadnici talijanske manjine, nego su se radu ove uspješne organizacije pridružili i drugi žitelji ovog malog, ali vrlo živopisnog mjesta. A upravo to je pravo bogatstvo i prednost u malim istarskim sredinama.

Ovo priznanje za mene predstavlja veliku čast, trenutak kojeg ću se uvijek sjećati kao jedan od najljepših u mom životu. Želim izraziti veliku zahvalnost predsjedniku Italije Sergiju Mattareli i konzulu Palminteriju, jer je time odano priznanje za odrađeni posao, ali i poticaj za budućnost, u ulozi koju već imam, u promicanju talijanskog jezika i kulture u Vižinadi, u našoj zajednici. No, zasluge za to imaju i moji sunarodnjaci, aktivisti, brojni članovi ZT-a koji mi pružaju podršku, izjavila je Šainčić Pilato, dodavši da je pred njima još jako puno posla – i u Zajednici Talijana i u cijeloj općini.

Član ZT-a Marino Baldini istaknuo je kako je ponosan što je njihova predsjednica dobila tako visoko priznanje, dok je Ferenac rekao kako Nedu krase brojne osobine potrebne za uspjeh – upornost i vjerovanje da je ono što radiš ispravno. “Utkala je u ovu zajednicu, čija su vrata otvorena
svima, mnogo ljubavi, truda, entuzijazma, svoje vrijeme i život. Svi skupa možemo biti zahvalni i ponosni što je imamo”, naglasio je Marko Ferenac.

Vrlo svečana i emotivna večer imala je i svoju glazbenu notu. Pa su tako u kulturno-umjetničkom dijelu nastupili Davide Circota na klaviru u pratnji Sare Kalčić na flauti, mladi pjevač Ivan Bottezar, te zbor i limena glazba ZT-a Vižinada pod vodstvom maestra Davidea Circote i Alena Bernobića.

Tekst: Tanja Kocijančić

Fotogalerija na sljedećoj poveznici:
Fotogalerija