Nakon dvogodišnjeg procesa stiglo prestižno priznanje Vižinada je od jučer i službeno Općina prijatelj djece

                           
Savez društava “Naša djeca Hrvatske” propisuje stroge kriterije za općine i gradove da bi dobili epitet “Prijatelj djece”, a osnovni su da je zajednica usmjerena na dobrobit djece te da ona žive u zdravom, sigurnom i poticajnom okruženju. Sve je propisane kriterije ispunila i Općina Vižinada, koja je jučer dobila ovu prestižnu titulu te i službeno postala “Općina prijatelj djece”.

Proglašenje je bilo u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, i Općina Vižinada je, nakon Kanfanara, tako postala druga općina u Istri s ovim važnim i znakovitim nazivom. Istarski gradovi koji također imaju titulu “Prijatelj djece” su Pula, Rovinj, Labin i Buzet, dok je u cijeloj Hrvatskoj oko 70 općina i gradova koji zbog odličnih uvjeta za rast i razvoj djece, jednako tako pripadaju ovoj kategoriji.

Proces za dobivanje titule “Prijatelj djece” zahtjevan je i dugotrajan. Općina Vižinada u ovu se akciju uključila 2017. godine i u relativno kratkom roku ispunila sve preduvjete za procjenu te tako postala kandidat za dobivanje titule. Komisija Središnjeg koordinacijskog odbora ove akcije došla je provjeriti koliko se u Vižinadi ulaže u usluge za djecu, stvaranje sigurnog i zdravog okruženja, u zdravlje djece te njihovo obrazovanje, kulturu, sport i slobodno vrijeme. Zaključak komisije je bio takav da je Općina Vižinada u cijelosti ispunila sve zadane kriterije, a nagrada je počasni naziv “Općina Vižinada – Prijatelj djece”.
Riječ je o najvišem javnom društvenom priznanju svima koji su u Općini zaslužni za ostvarivanje prava i potreba djece, priznatih u Konvenciji UN o pravima djece za postignutu uzornu skrb u svim područjima života djece, za osmišljeno ostvarivanje njihovih aktivnosti  te za učinke koji unaprjeđuju i uljepšavaju život djece.

Na proglašenju u Zagrebu bili su načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac, predsjednica Koordinacijskog odbora akcije “Općina Vižinada prijatelj djece” i školska učiteljica Maja Šimonović Cvitko, član odbora i predsjednik Kickboxing kluba Zeus Dorjano Arman te djevojčice Lucija Geržinić i Erin Arman.
-Veliko je to priznanje za našu malu zajednicu, za sve ono što radimo za djecu, za sve aktivnosti usmjerene njihovom odrastanju, odgoju i obrazovanju. Veliko hvala svima koji su svih ovih godina doprinijeli tome, veliko hvala našoj djeci i njihovim roditeljima, veliko hvala svim ustanovama i udrugama koje potiču rad s djecom, veliko hvala članovima koordinacijskog odbora koji je vodio ovu akciju zadnje dvije godine. Posebno hvala Maji Šimonović Cvitko na iznimnom trudu i radu u ovom projektu i Savezu društava „Naša djeca“ Hrvatske koji su prepoznali naš rad. Ova nam titula predstavlja veliku obavezu i odgovornost da nastavimo ulagati u našu djecu uvažavajući pritom njihova razmišljanja i ideje te poštivajući njihova prava koja su zajamčena Konvencijom UN-a o pravima djeteta. Mogu samo reći da kad radiš u zajedništvu ništa nije teško, a osobito kada je rezultat toga osmijeh na licu djeteta – rekao je načelnik Marko Ferenac.

Ova akcija Saveza društava DND-a ove godine obilježava 20. godišnjicu. Njihova prepoznatljiva ploča na ulazu u gradove i općine ukazuje da se radi o mjestima koja sustavno ulažu u odrastanje djece, izgradnju lokalne zajednice i sredine ugodne za život. Kroz međusobno umrežavanje i suradnju sa Savezom DND-a, ovi gradovi i općine utječu na ciljeve Nacionalne strategije za djecu.

Izaslanici Vižinade vratili su se iz Zagreba s još jednom pohvalom, i to za naj akciju fotonatječaj “Male ruke – Vele ruke”. Natječaj se odvijao proljetos i bio je namijenjen djeci s područja Vižinade u dobi od osam do sedamnaest godina. Zadatak je bio fotografijom zabilježiti sve aktivnosti koje se obavljaju rukama, s tim da su morale biti zabilježene na području Vižinade. Tako su se na fotografijama našla djeca, njihovi članovi obitelji, prijatelji i susjedi, a naglasak je bio na aktivnostima vezanim uz rad u polju, vrtu, kuhinji i domaćinstvu, u radu sa strojevima, domaćim životinjama, te sportu, slobodnom vremenu i humanitarnom radu. Djeca su u ovo uložila mnogo ljubavi i truda, a kruna cijele priče bila je nezaboravna izložba njihovih fotografskih radova.