Načelnik Vižinade MARKO FERENAC: Za razne projekte povukli smo bespovratnih 21,7 milijuna kuna. Pripremamo se i za poticanu stanogradnju

Foto Tanja Kocijančić

U Vižinadi je u tijeku jedna od većih i značajnijih investicija za ovu općinu na sjeveru Poreštine – gradnja kružnog toka usred mjesta, odnosno rekonstrukcija raskrižja županijskih cesta. Projekt je to vrijedan 2,2 milijuna kuna. O tome i drugim planovima, projektima i investicijama u novoj 2022. godini razgovarali smo s načelnikom Općine Vižinada Markom Ferencom.

Koja je najznačajnija investicija ove godine u Vižinadi?

Od većih projekata izdvaja se projekt rekonstrukcije raskrižja županijskih cesta u naselju Vižinada, uređenje nogostupa u naselju Vižinada od spomenutog raskrižja do nogostupa koji vodi do dječjeg vrtića, rekonstrukcija dječjeg igrališta u jezgri naselja Vižinada, obnova pročelja crkve sv. Barnabe, te rekonstrukcija travnjaka nogometnog igrališta Fabrika, ukoliko nam se odobre bespovratna sredstva iz drugih izvora. Ove godine dovršavamo i urbanistički plan uređenja za dio naselja Vižinada kojim će se definirati razvoj sportsko-rekreacijske zone i područje poticane stanogradnje čime će se dodatno potaknuti demografsku obnovu i omogućiti daljnji razvoj na području općine Vižinada. Također, započet će se projektiranje nove zdravstvene stanice s dvije ambulante i ljekarnom kako bi se osobito starijim osobama omogućila lakša dostupnost zdravstvenih usluga, budući je postojeća ambulanta na katu. Djelomično će se započeti i obnova zgrade općinske uprave.

Na koji način uspijevate pronaći sufinanciranje iz vanjskih izvora i tako što manje opteretiti općinski proračun?

Redovito pratimo aktualne natječaje na županijskoj, nacionalnoj i EU razini te prijavljujemo projekte koje imamo na raspolaganju. Vrlo često modificiramo projekte kako bi ih prilagodili uvjetima samih natječaja. Do sada smo u tome bili dosta uspješni, a upravo prijavljujemo dva projekta na aktualne natječaje, a to su obnova pročelja crkve sv. Barnabe i rekonstrukcija travnjaka nogometnog igrališta Fabrika.

Koliko je to novaca u zadnjih godinu dana, ili dvije godine, s obzirom da ste 2020. otvorili novi vrtić, kao najznačajniji projekt u zadnjih nekoliko godina?

Od 2013. godine do danas ukupno je povučeno 21,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte ukupne vrijednosti oko 28 milijuna kuna. Samo u protekle dvije godine ukupno je povučeno oko 10 milijuna kuna, od čega se naravno izdvaja novi dječji vrtić, ali tu su i rekonstrukcija vatrogasnog spremišta, dovršetak opremanja centra za posjetitelje Maraston, rekonstrukcija raskrižja u Vižinadi  i druge manje investicije.

Budući da u općini nema puno zaposlenih, tko najviše radi na pronalasku vanjskih izvora financiranja iz EU i drugih fondova? S obzirom na to koliko se radi – bi li mogla općina sama financirati tolike investicije?

S obzirom da nemamo puno zaposlenih, na povlačenju sredstava sam osobno angažiran, pripremam projektne prijave, kasnije izvješća i sve što je povezano s time. Kada su u pitanju veći EU projekti angažiramo usluge vanjskih stručnjaka, kao što je to bilo na projektu dječjeg vrtića i vatrogasnog spremišta. Uzimajući u obzir fiskalne kapacitete, Općina ne bi mogla sama financirati sve te projekte i zato su nam od velike važnosti takvi programi. Međutim, u svim tim projektima treba osigurati i vlastito učešće što nam predstavlja sve veći problem, s obzirom da svaka porezna reforma smanjuje opće porezne prihode gradova i općina.

U tijeku je velika investicija – obnova raskrižja u mjestu i gradnja kružnog toka. Koliko ste vremena čekali ovu investiciju?

Dugo smo čekali na realizaciju ovog projekta kojim će se rekonstruirati neugledno raskrižje i izraditi jedan mini rotor s nogostupima i pješačkim prijelazima radi veće sigurnosti kako vozača tako i pješaka, a što će i estetski pridonijeti uređenosti mjesta.

Projekt vrijedan 2,2 milijuna kuna realizira se u suradnji sa Županijskom upravom za ceste koja je i investitor spomenutih radova, a sufinanciraju ga Ministarstvo unutarnjih poslova s 300.000 kuna i Općina Vižinada s 450.000 kuna. Radovi su krenuli vrlo dobro, po svemu sudeći bit će dovršeni prije ugovorenih rokova, a paralelno s time započinjemo i uređenje nogostupa od zone raskrižja prema nogostupu koji vodi do novog dječjeg vrtića kako bi se djeci omogućilo sigurno kretanje, te prolaz do sve popularnije Parenzane.

Izvor: www.istriaterramagica.eu