Načelnik Vižinade MARKO FERENAC: Mislim da ćemo uspjeti rekonstruirati glavni trg u Vižinadi još u ovom mandatu.

S općinskim načelnikom Vižinade Markom Ferencem za Glas Istre razgovarao je novinar Anđelo Dagostin o realiziranim projektima u prethodnoj godini, te onima koji tek slijede. Trenutno se dovršava veliki kružni tok na raskrižju županijskih cesta u Vižinada koje financiraju ŽUC, MUP i Općina Vižinada. Investicija je vrijedna 2,2 milijuna kuna, ali bit će i dodatnih radova na teret ŽUC-a koji je najveći investitor. Općina financira projekt s 450 tisuća kuna (rasvjeta, električni kablovi), a MUP 300 tisuća kuna. Rotor će biti provozan kako bi lakše mogla prolaziti teretna vozila i autobusi, a uokolo će biti uređene zelene površine.

Koliko je stajala rekonstrukcija vatrogasnog spremišta i čemu će služiti?

Radi se o općinskom projektu sveukupne vrijednosti 400 tisuća kuna (s PDV-om). Financira se putem natječaja LAG-a “Sjeverna Istra” u vrijednosti od 148 tisuća kuna, a ostalo su općinska sredstva. Radovi su bili gotovi u svibnju, ali se onda čekalo HEP za električni priključak, pa izgradnja nogostupa, tako da se to odužilo do kraja ove godine kada smo imali tehnički pregled. Rekonstruirana je stara ruševna zgrada, jednokatnica, na izlazu iz Vižinade prema Kašteliru. DVD Vižinada se već uselio unutra. Ondje će skladištiti opremu, a ujedno će im biti i mjesto za okupljanje i sastanke. Trenutno u dvorištu imaju tri vozila: Ladu Nivu, pick up vozilo i malu kamion-cisternu.

Izgradio se i nogostup s javnom rasvjetom uz županijsku cestu u naselju Crklada? Gdje se još planira nogostup?

Nogostup je sagrađen u sklopu izgradnje kanalizacije odnosno rekonstrukcije ceste od strane ŽUC-a. Vrijednost nogostupa je 203 tisuće kuna, a izvođač je bila Ekspert gradnja iz Buzeta. Na istoj lokaciji tvrtka Žiković iz Višnjana postavlja LED javnu rasvjetu u vrijednosti od 150 tisuća kuna. Istarska županija je taj projekt sufinancirala s 25 tisuća kuna. U sklopu izgradnje kružnog toka u Vižinadi upravo se gradi nogostup, a planira ga se produžiti sve do dječjeg vrtića. Očekujemo da će nas koštati 150 tisuća kuna. Na tom potezu bi se premjestilo ugibalište za autobuse. Tako da će prostor oko općinske zgrade ubuduće izgledati više urbano, a važna nam je i sigurnost pješaka. U daljnjem planu nam je izgradnja nogostupa u Vižinadi na cesti prema Bujama.

Kanalizaciju za naselja Crklada, Grubici, Ferenci, Filipi i Mekiši financira IVS Buzet. Što još preostaje?

Još treba sagraditi pročistač koji će se nalaziti ispod sela Filipi. To očekujem da će biti dovršeno u iduće dvije godine. Na području općine su u funkciji dva sustava odvodnje, jedan u Vižinadi, a drugi u Ritošinom Brigu. Preostaje sustav odvodnje Lašići-Vrh Lašići-Bukori-Baldaši-Ohnići za koji imamo izrađen glavni projekt, a realizacija će ići preko Odvodnje Poreč.

Gdje će se nalaziti sportsko-rekreacijska zona?

Na potezu od općinske zgrade do novog dječjeg vrtića. Trenutno izrađujemo urbanistički plan uređenja (UPU). S obzirom da se ondje nalazi i državnog zemljišta tražili bi da nam to ustupe. Ondje bi se nalazilo veće multifunkcionalno igralište, teniski teren, zelene površine, parkiralište i manja zgrada za potrebe sportskih aktivnosti.

Ondje bi se smjestile dvije nove ambulante i ljekarna?

S obzirom da se postojeća ambulanta nalazi u općinskoj zgradi na katu nezgodan je pristup dijelu korisnika. Nadamo se da će se prostor financiranja otvoriti kroz europske fondove, pa smo u tu svrhu u općinskom proračunu predvidjeli inicijalna sredstva za projektnu dokumentaciju. U toj prizemnici iza općinske zgrade nalazila bi se ambulanta opće medicine, a ako bude interesa, još i zubarska ordinacija i ljekarna. Za potonju smo već imali interesa. Na mjestu sadašnje ambulante otvorio bi se tako prostor za urede budući da sama općinska uprava ima sasvim dovoljno prostorija, pa čak i dio neuređenih.

Spomenuli ste obnovu zgrade općinske uprave?

Energetsku obnovu smo prijavili na Fond za zaštitu okoliša, ali projekt nije prošao jer je jedan prostor u zgradi u privatnom vlasništvu, a s njima se nismo uspjeli dogovoriti. Tako da bismo sada barem zamijenili derutnu izvanjsku stolariju, osvježili zidove, obnovili podove i rasvjetu. Istovremeno ide u rekonstrukciju market u prizemlju, pa će zgrada općinske uprave izgledati nešto bolje u bliskoj budućnosti.

Aktualna je i poticana stanogradnja koja se kod vas planira kroz dodjelu zemljišta mladim obiteljima.

To još nije razrađeno, već razmatramo modele. To bi se područje nalazilo na općinskom i državnom zemljištu sjeverno od Studija Sonda u Vižinadi. Zato se radi UPU kako bismo dobili prometno rješenje koje je preduvjet za bolju parcelizaciju. Ideja je da se te minimalne građevinske čestice za gradnju obiteljskih kuća prodaju za jednu kunu po četvornom metru, ali prema strogo određenima kriterijima s obavezom gradnje u idućih pet godina i preseljenjem. To se nikako ne bi smjelo koristiti za iznajmljivanje. POS stanovi u ruralnoj sredini kakva je naša možda kod nas ne bi bili toliko zanimljivi, ali razmatramo i tu opciju.

Najavljena je obnova crkve sv. Barnabe u Vižinadi s poznatim freskama? Također i rekonstrukcija travnjaka igrališta NK Vižinade.

Ona kreće u ožujku i uključuje izradu fasade, popravak kamenog zvonika i zamjena vanjske stolarije. To će po troškovnicima stajati oko 280 tisuća kuna. Talijanska regija Veneto taj projekt sufinancira sa 135 tisuća, a prijavili smo se ministarstvu kulture za dodatna financijska sredstva. Na igralištu Fabrika koje je u dosta lošem stanju lani smo izmijenili reflektore, a u planu je rekonstrukcija travnjaka i uvođenje automatskog navodnjavanja vodom iz pročistača. Vrijednost projekta je oko dva milijuna kuna. Prijavili smo ga na natječaj Programa ruralnog razvoja, ali s obzirom na općinski visoki indeks razvijenosti ne vjerujem da će biti odobren. Nadamo se da će proći na natječaju Ministarstva turizma i sporta gdje smo ga već prijavljivali, ali ovaj puta bez spajanja s pročistačem što bismo odgodili za neki budući period.

Što je s rekonstrukcijom glavnog trga u Vižinadi

To je nešto stariji projekt, pa smo tako morali lani produljiti građevinsku dozvolu. Bio je prijavljivan na Program ruralnog razvoja, ali isto zbog visokog indeksa razvijenosti općine nije prošao. Zato ga sad planiramo prijaviti na nacionalni program oporavka i otpornosti. Po starom troškovniku vrijednost projekta je 6,5 milijuna kuna, ali će ga treba revidirati. To bi značajno izmijenilo vizuru starogradske jezgre. Mislim da ćemo uspjeti to izvesti još u ovom mandatu.

Postoji ideja za poslovnu zonu Vižinada. Gdje bi se nalazila i u čijem je vlasništvu to zemljište?

Zona površine četiri hektara još od 2004. godine predviđena je na izlazu iz Vižinade prema Kašteliru od ceste desno. Izrađen je UPU koji je predvidio prometnice i zemljišta. Zainteresirani investitori postoje. Kako je 90 posto zemljišta u državnom vlasništvu (naslijeđene poljoprivredne površine), 2018. godini smo dali zahtjev da nam se zemljište dodjeli, ali još nije ništa riješeno. To sada rješava Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, te kako znamo svi dosta čekaju na rješenje.

Starački dom u budućnosti?

To je zasad ideja o kojoj se treba početi razmišljati, a prva ideja je da se smjesti u staru školu, ako bi ona bila pogodna za tu funkciju, ili pored zone sporta i rekreacije nedaleko od zgrade općine. Bio bi to objekt manjeg kapaciteta, a financijski bi svakako tražili potporu županije i iz europskih fondova.