Na prvoj MTB proljetnoj Parenzani okupilo se 190 biciklista

Drugog dana nakon Uskrsa u Vižinadi se održala prva MTB rekreativna proljetna Parenzana na kojoj se okupilo gotovo 190 sudionika. Biciklijada je organizirana povodom obilježavanja dana kada je u promet puštena Parenzana, točnije 01.04.1902., a organizirali su je novoosnovani Biciklistički klub Parenzana iz Vižinade te Biciklistički klub Poreč. Lijepo vrijeme, prekrasna priroda i motivirajuća Parenzana, privukli su ljubitelje pedaliranja iz različitih krajeva Istre i Hrvatske, pa čak i iz susjedne Slovenije i Italije, dok su se organizatori potrudili za ugodno domaćinstvo.

Prijave su započele u 9 sati, a u 10 sati nakon zajedničke fotografije kolona biciklista krenula je ispred Doma kulture predviđenom rutom duljine nešto manje od 30 km, vijugajući trasom Parenzane i poljskim putevima prolazeći kroz naselja općina Vižinada, Kaštelir-Labinci i Višnjan. Na pola puta u naselju Baškoti bicikliste je dočekala okrijepa, a po povratku u Vižinadu organiziran je zajednički ručak kojeg je pripremila Gostiona Užanca iz Crklade. Svaki sudionik platio je kotizaciju u visini od 40 kuna koja je uključivala vođenje ture, okrijepu i ručak te paketić lavande, dok su djeca do 15 godina bila oslobođena plaćanja kotizacije.

Dojmovi nakon prve proljetne Parenzane su neopisivi, te se razmišlja o tome da ovakav susret postane tradicionalan i da se u vrijeme kada se priroda budi privuče što više rekreativaca i biciklista, ali i turista s obzirom da se događaj organizira na usrksni ponedjeljak. Vižinada je već zauzela svoje mjesto na biciklističkoj karti Istre, te zasigurno ima potencijala da se ovakvim događajima stvori dodatna turistička ponuda i produlji turistička sezona.

Pokrovitelji proljetne Parenzane su bili Općina Vižinada i Turistička zajednica Općine Vižinada, a osobitu zahvalu organizatori upućuju sponzorima koji su na razne načine pomogli organizaciju događaja. Sponzori događaja su bili OPG Oklen, OPG Franc Arman, OPG Pino Rossi, caffe bar Parenzana, Đulijano Milanović, LM servis Labinci, Mesnica Arman i Mesnica Cikili. Posebnu zahvalu organizatori upućuju Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića iz Poreča koja je pripremila kolače za okrijepu, te članovima DVD-a Vitis Vižinada koji su se pobrinuli za osiguranje biciklijade.
Izvor: http://www.tz-vizinada.hr