Na Božjem Polju obilježena 75. godišnjica pogibije Vranjeselaca

Dana 26. listopada 2018. godine na vižinadskom groblju Božje Polje održan je prigodan komemorativni skup povodom obilježavanja 75. godišnjice pogibije desetoro Vranjeselaca uslijed fašističkog terora provedenog na ovim prostorima za vrijeme Drugog svjetskog rata. Bili su mladi ljudi, većinom povratnici nakon kapitulacije talijanske vojske koje su fašisti nemilosrdno streljali radi odmazde i zastrašivanja u svom krvoločnom bijegu.

Bili su to: Petar Vranić, Ivan Dobrilović, Eduard Dobrilović, Anton Brečevac, Josip Brečevac, Ivan Brečevac, Jure Dobrilović, Ivan Šikman, Emil Grbac i Anton Radoš, a stradao je i Jakov Brečevac te jedan neznani Talijan. Žrtve su pokopane u zajedničkoj grobnici izvan groblja Božje Polje gdje su mještani Vranjeg sela 1982. godine postavili prigodan spomenik u znak trajnog sjećanja na ubijene očeve, sinove i braću, a koji je nadavno osvježen i prigodno uređen.

Komemorativni skup otvorio je načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac koji se prisjetio povijesnih rujanskih odluka i kazao kako se vrijednosti antifašizma, na čijim je tekovinama stvorena slobodna Istra i Hrvatska, njeguju i danas, a ovakvim se skupovima prisjećamo svih onih koji su svojim životom platili cijenu slobode koju danas uživamo. Čitajući novinski članak iz davne 1982. godine prisjetio se žrtava fašističkog terora dok je Marino Baldini, potpredsjednik Skupštine Istarske županije, govorio o detaljima iz tog vremena kao i o stradalima tog nesretnog dana. Skupu su se obratili i predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine, Valter Šikman i Anton Fabac, zahvalivši svima na dolasku, osobito članovima obitelji stradalih. Nakon skupa delegacija je položila vijenac i zapalila svijeće za stradale žrtve, a potom je druženje nastavljeno uz tradicionalni fažo u gostioni Užanca u Crkladi.