Mještani Vižinade peticijom traže otvaranja poštansko ureda

Nakon što je 1. siječnja na snagu stupila odluka Hrvatske pošte (HP) o privremenom zatvaranju poštanskog ureda u Vižinadi sve do 28. veljače, mještani predvođeni općinskim načelnikom, spomenutoj su se odluci odlučili oštro suprotstaviti. Organizirali su potpisivanje peticije koju je u samo sedam dana potpisalo 603 fizičke osobe i 27 predstavnika pravnih osoba koje djeluju na ovom području, izvijestio je na konferenciji za novinare Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada. To je, prema popisu birača iz 2017., gotovo 60 posto punoljetnih osoba s ovog područja.

Naime, Općina Vižinada, u skladu s odlukom Općinskog vijeća, peticijom traži da se preispita odluka o privremenom zatvaranju poštanskog ureda, o čemu su građani, ali i općinska uprava obaviješteni tek oglasom postavljenim na vrata ureda. Uz to traže da im se poštanske usluge pružaju na kvalitetan način.

– Tražimo da se ured što prije otvori, kaže Ferenac, upućujući poziv HP-u da što prije započne s najavljenim “nužnim radovima”, iako osobno ne vidi razloga za bilo kakvim radovima u uredu u Vižinadi, koji je za razliku od poštanskih ureda u nekim susjednim mjestima relativno nov i u dobrom stanju. Uz to žitelji Općine Vižinada traže da im se pošta u svim naseljima dostavlja dva puta tjedno.

– U odgovoru koji smo primili od HP-a izviješteni smo i o rasporednu raznošenja pošte po svim naseljima na području Općine Vižinada. Međutim, svjedoci smo da se to na terenu na ostvaruje zbog nedostatka poštara pismonoša, jer jedan čovjek na terenu u tom roku ne može dostaviti tolike pošiljke, kaže Ferenac. Problem je i u tome što pismonoša često, svakodnevno dobiva i druga područja za raznošenje pošte. Ferenac smatra kako bi netko Zagrebu, u upravi HP, trebao shvatiti da se ne može uspoređivati dostava poštanskih pošiljaka u jednom neboderu s dostavom u 25 raštrkanih i često međusobno prilično udaljenih naselja. Smatra kako bi tomu nekomu u Zagrebu trebala “proraditi” i moralna strana kako bi shvatio kako ljudi u gradu i u ruralnim područjima zaslužuju jednaku kvalitetu poštanskih usluga.

U Vižinadi su ogorčeni što im se kao alternativa nude poštanski uredi u Kašteliru i Bujama. “Stoga su sa zadovoljstvom potpisivali peticiju”, dodaje Ferenac, koji HP-u zamjera što o radovima koje, navodno, planira poduzeti nije izviještena općinska uprava, budući da je poštanski ured smješten u prostorima u općinskom vlasništvu i za koje plaćaju simboličnu najamninu od 50 kuna mjesečno. Bilo bi fer i korektno, drži Ferenac, da je općina obaviještena što se u tim prostorima namjerava raditi, a ne da se 20. prosinca 2018. na vrata pošte samo zalijepi obavijest o privremenom zatvaranju poštanskog ureda. U konačnici to je i ugovorna obveza sukladno sklopljenom ugovoru o zakupu poslovnog prostora.

Peticija sada putuje u Zagreb, a ne bude li konkretnog odgovora, građani su spremni i na prosvjed. Apsurdno je da štede na broju poštanskih radnika, kojih je iz dana u dan sve manje, ili da zatvaraju manje urede, dok se s druge strane gomilaju razne upravljačke pozicije i nepotrebna zapošljavanja, komentirao je Ferenac.

Dodatni problem mještana Vižinade je i to što im je prije dvije godine ukinuta redovna autobusna linija za Poreč, zbog čega se mještani s pravom pitaju jesu li oni građani drugog reda!

Ipak, nadamo se kako će Hrvatska pošta pokazati razumijevanje i što prije ponovno otvoriti poštu te omogućiti svima jednake uvjete za nešto što u 21. stoljeću ipak ne bi trebao biti bauk, a to je da se pošiljka ima odakle poslati te da ju ima tko dostaviti.

Više o peticiji pogledajte u prilogu TV Istre na sljedećoj poveznici: https://vimeo.com/310130810

U nastavku se prilaže i dopis upućen Hrvatskoj pošti 08. siječnja 2019. godine zajedno sa svim prikupljenim potpisima.