Kroz igru, nova znanja i zabavu obilježili smo Dječji tjedan u Vižinadi

Završio je Dječji tjedan kojeg smo u Vižinadi kroz brojne aktivnosti, radionice, predstave, druženje, sport i igru obilježavali od ponedjeljka 03. listopada do petka 07. listopada. Organizatori Dječjeg tjedna bili su Općina Vižinada-Visinada, OŠ Jože Šurana Višnjan, PŠ Vižinada, Dječji vrtići Radost, Područni vrtić Vižinada, Zajednica Talijana Vižinada, Kickboxing klub Zeus Vižinada i NK Vižinada.

Prvi dan bio je posvećen dječjim pravima o obvezama, pa je u vrtiću u Vižinadi upriličena aktivnost “Dijete ima pravo biti dijete” kroz koju se s mališanima razgovaralo o zadanoj temi, dok su pritom izrađivali plakate. Nakon svega su imali zajednički ples na vrtiću dvorišta. Sve se nastavilo u utorak, također u vrtiću, kroz temu “Dječji osmijeh za građane Vižinade”. Djeca su iscrtala i ukrasila balone, pa su ih u šetnji kroz Vižinadu dijelili građanima. Organizirana je i šetnja Parenzanom, a za kraj dana su članovi Kickboxing kluba Zeus pokazali kako spojiti igru i trening, kroz aktivnost naziva “Elementarnim igrama protiv dosadnih ekrana”.

Uslijedila je srijeda kad je na red došao poklon Općine Vižinada djeci iz vrtića i učenicima nižih razreda u OŠ Jože Šurana PŠ Vižinada. Riječ je o predstavi “Mrav, mrav, mrav i cvrčak” koju je izveo Teatar Naranča, najprije u dvorištu vrtića, a potom i u školskoj dvorani. Tog se dana obilježavao i Dan učitelja, pa je školu posjetio načelnik Marko Ferenac koji je djeci donio lopte, a učiteljima tortu kao dar iznenađenja i čestitao im pritom njihov dan. Kasnije, u poslijepodnevnim satima, na nogometnom igralištu Fabrika organizirano je događanje “Zavrti se, poskoči i u Dječji tjedan doskoči” kroz koje su se družili vrtićka djeca i roditelji.

Četvrtak je započeo s predznakom kreativnosti, pa su djeca u vrtiću od ukrasnih trakica i slamčica u boji izrađivala “narukvice prijateljstva”, nakon čega su kredama crtala po dvorištu. Tog dana ih je zajedno s Gordanom Bottezar, pročelnicom Jedinstvenog upravnog dijela Općine Vižinada, posjetio načelnik Marko Ferenac donijevši im na poklon rekvizite za igru na otvorenom. Oduševljena djeca zahvalila su na najljepši mogući način – osmjesima veselja i pjevačkom izvedbom. Posljednjeg dana Dječjeg tjedna, u petak 07. listopada, veselo je bilo u PŠ Vižinada gdje su učenici razredne nastave osmislili i nacrtali kredom nove igre na školskom dvorištu, a ujedno su se zabavljali pokazujući vještine na turnirima tradicijskih igara – pljočkanja, ščinkanja i graničara. U posjetu učenicima i učiteljima stigla je Neda Šainčić Pilato, predsjednica Zajednice Talijana Vižinada, zajedno s Lidijom Legović ispred TZ Vižinada. Učenicima su na poklon donijele razni nastavni materijal uz želju da svi provode sretno djetinjstvo te da im školska godina bude uspješna.

Sve se nastavilo na nogometnom igralištu Fabrika kroz niz sportskih aktivnosti, poput potezanja konopa, a djeca su i ovdje guštala u pljočkanju, starinskoj istarkoj igri koja i danas predstavlja vrijednu tradicijsku ostavštinu. U poslijepodnevnim satima djeca su imala prilike vidjeti prezentaciju nogometnih vještina i natjecanje u spretnosti, u organizaciji NK Vižinada. Održana je i radionica na temu nogometa, pa su kao gosti iznenađenja djecu oduševili nogometaši NK Vižinada koji su predstavili svoj nogometni put od kad su bili djeca, do svega što su postigli. Odradili su i trening s mališanima i odgovarali na brojna dječja pitanja, pri čemu su se svi zajedno odlično zabavili. Time je završen Dječji tjedan koji je protekao u odličnoj atmosferi, a djeci je omogućio da sudjeluju u aktivnostima koje su zanimljive, konstruktivne i ujedno edukativne.