Komisija Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” izvršila izvid u Općini Vižinada

U utorak 29. listopada 2019. godine u Općini Vižinada boravila je komisija Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” te izvršila izvid rezultata akcije odnosno provjerila koliko se u Općini Vižinada ulaže u usluge za djecu, stvaranje sigurnog i zdravog okruženja, u zdravlje djece te njihovo obrazovanje, kulturu, sport i slobodno vrijeme. Rezultati obavljenog izvida bit će važni kod donošenja odluke Središnjeg koordinacijskog odbora o tome hoće li Općini Vižinada biti dodijeljen status općine prijatelja djece. 

Cjelodnevni izvid započeo je sastankom članova općinskog Koordinacijskog odbora za dobivanje statusa općine prijatelja djece i tročlane komisije Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” koju su činile dr. Marija Hegeduš Jungvirth, Sanja Škorić i Ana Jantolek.

Uvodno je obrazloženo kako se Općina Vižinada u Akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ uključila 2017. godine te je u relativno kratkom roku ispunila sve preduvjete za provođenje izvida i da postane kandidat za dobivanje prestižne titule „Općina Vižinada – prijatelj djece“.

Većina naših projekata i aktivnosti usmjereni su  stvaranju što boljih uvjeta za život naših građana, a posebice djece kojoj Općina Vižinada pruža potporu od njihova rođenja pa sve do završetka njihova školovanja. Naš program usmjeren djeci je doista bogat, a ove se godine uz pomoć europskih fondova gradi i novi dječji vrtić i jaslice za ukupno 55 polaznika – istaknuo je općinski načelnik Marko Ferenac zahvalivši pritom svim članicama i članovima koordinacijskog odbora koji su uložili velik trud i rad koji je prethodio kandidaturi za dobivanje priznanja općine prijatelja djece.

Nakon upućenih pozdrava slijedilo je predstavljanje svega onoga što općina provodi za boljitak djece, te odgovaranje na pitanja komisije. Potom je komisija formirana u timovima započela s izvidima obilazeći osnovnu školu, dječji vrtić, udruge i institucije koje djeluju na području Općine Vižinada, s ciljem utvrđivanja točnosti informacija navedenih u završnom izvješću koje je Općina Vižinada ispunila kandidirajući se za dobivanje statusa općine prijatelja djece.

Nakon provedenog izvida članice Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” nisu krile zadovoljstvo viđenim, te su istaknule kako se brojne aktivnosti provode u tako maloj sredini kao što je Vižinada. Pohvalile su i samu inicijativu da se općina odlučila uključiti u ovu akciju jer se time šalje poruka da društvo brine o djeci i njihovim pravima, a iz svega viđenog to Općina Vižinada svakako čini.

Hoće li Općina Vižinada u konačnici dobiti status “Općina prijatelj djece” doznat će se sredinom studenog kada će se objaviti rezultati odluke o dodjeli statusa doneseni i temeljem rezultata obavljenog izvida, ali i anonimnog anketiranja koje se provodilo prethodnih dana na području Općine Vižinada.