Ekosfera: Vižinada okupana mirisom lavande – nova tema za prepričavanje

Prva razgovaraonica iz projekta “Ekosfera – Istra koja miriše” udruge Bio Istra uspješno je jučer održana u prostorijama Zajednice Talijana u Vižinadi. Sudjelovalo  je 25 građana različitih dobnih skupina i četvero djece, od koje je najmlađi star svega 28 dana.

Pozdravljajući sudionike ove prve aktivnosti Bio Istre na području općine Vižinada, dopredsjednica udruge Maja Vižintin kratko je predstavila udrugu i projekt čiji je cilj brendirati općinu Vižinada karakterističnim mirisom ekološki uzgojenog aromatičnog bilja, a sve na dobrobit građana i unapređenja kvalitete života u ovom prelijepom okruženju. Zahvalila je, pritom, suorganizatorima – Općini Vižinada i ovdašnjoj Zajednici Talijana.

    Dobrodošlicu je svima poželjela predsjednica ZT-a (ujedno i zamjenica općinskog načelnika) Neda Šainčić Pilato. Naglasila je da je izuzetno raduje što je Bio Istra odabrala Općinu Vižinada za sudjelovanje u ovom projektu koji će odabranom aromatičnom biljkom oplemeniti javni prostor te doprinijeti kvalitetnom razvitku i prepoznatljivosti njihovog kraja, ovdašnjih OPG-ova, privatnog smještaja i drugih djelatnosti vrijednih mještana. Ekosferu će, stoga, svesrdno nastaviti podržavati, poručila je.

    U vrlo zanimljivu i konstruktivnu razgovaraonicu okupljene je mještane uvela Sniježana Matejčić, senzibilizirajući ih za projektne ciljeve i potičući ih da odrede najznačajnije dionike koji će činiti mrežu potpore za realizaciju projekta. Provedena je, zatim, anketa u sklopu koje je 11 ispitanika kao karakterističnu biljku za Vižinadu odabralo lavandu, šest se odlučilo za ružmarin, a jedan je glasao za obje biljke. Istovremeno je održana radionica za najmađe, kojom je Monika Terlević provela sustavnu edukaciju o važnosti ekološkog aromatičnog bilja i ljepotama ovog kraja. Mališani su crtežima također ukazali na lavandu kao prvu aocijaciju na spomen aromatičnih biljaka u Vižinadi.

    Već su iznijeti i prvi konkretni prijedlozi, poput animiranja iznajmljivača privatnog smještaja za sadnju ove prekrasne mirisne biljku u krugu njihovih objekata. Iako lavanda ovdje nije autohtona biljka, mnogi je već dugo vezuju upravo za Vižinadu, a među zaslužnima za to je Sandra Oklen, dugogošnja članica Bio Istre, koja s obitelji u vlastitom OPG-u uspješno uzgaja i prerađuje lavandu već 21. godinu. Oklen se pridružila sumještanima koji su pohvalili  izbor lavande. 

    Na samom kraju razgovaraonice i radionice okupljenima se obratio i načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac, čestitajući udruzi Bio Istra na uspješnoj aktivnosti, uz napomenu da je vrlo zadovoljan što se nastavak projekta predviđa radom s najmlađima u vrtiću, jer su upravo najmlađi oni koji svoja ekološka iskustva prenose roditeljima. 

    – Takvim kontinuiranim prijenosom informacija i znanja uvelike se doprinosi održivosti našeg područja, što je ujedno i jedan od prioritetnih ciljeva razvoja naše općine, zaključio je Ferenac.
    – Budući da je još krajem prošle godine područni vrtić Vižinada odabran i kao case study projekta “Ekosfera – Eko! Impjantajmo ružmarin”, kojeg sufinancira Grad Poreč, vjerujemo da ćemo kroz ova dva projekta mirisom ružmarina i lavande doprinijeti unapređenju kvalitete života, održivosti i gospodarskom boljitku, poručila je voditeljica projekta mr. sc. Vlasta Radoičić, sumirajući rezultate i zapažanja svih sudionika.

    Za izuzetno dobru radnu atmosferu u Vižinadi zaslužan je projektni izvoditeljski tim u sastavu Monika Terlević, Maja Vižintin i Sniježana Matejčić, koje nisu krile zadovoljstvo postignutim te su u razgovoru s mještanima stekle dojam da će ova razgovaraonica i radionica, kao i  miris lavande u Vižinadi postati aktualna tema za prepričavanje.

Dokumenti za preuzimanje