Državna administracija otežala realizaciju projekta izgradnje dječjeg vrtića, općina će naći nova rješenja

Općina Vižinada još je 2016. godine ishodila građevinsku dozvolu za izgradnju novog dječjeg vrtića te na vrijeme krenula u realizaciju cijelog projekta. No zbog sporosti i neučinkovitosti državne administracije, početna procjena ukupnih troškova od 7,8 milijuna kuna sada je skočila na 11,2 milijuna kuna. Drugim riječima, to znači da se učešće općine s 2,1 milijuna kuna u projektu povećalo na 4,9 milijuna kuna, zbog čega je Općina Vižinada morala u zaduženje i rebalans proračuna.

Sve zvuči vrlo komplicirano kada se spominju toliki milijuni u ovom iznimno važnom projektu za sve stanovnike naše općine, pa ćemo na najjednostavniji mogući način pojasniti što se zapravo dogodilo. Nakon ishođenja građevinske dozvole ubrzano se krenulo s pripremom dokumentacije za natječaj preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Taj natječaj je trebao biti objavljen preko mjere 7.4 kojom se financiraju projekti lokalnih samouprava, i njime je Općina Vižinada trebala dobiti 90 posto potpore. Na kraju je taj udio pao na 80 posto, zbog indeksa razvijenosti općine, a dodatno, natječaj je raspisan mnogo kasnije od obećanog. K tomu je Agenciji trebalo skoro godinu dana da donese odluke o prijavljenim projektima. Tada, od ukupno 102 ugovora koji su prošli, nije odabran nitko iz Istarske i Primorsko goranske županije, jer je prednost imala Slavonija i slabije razvijena područja. Općina Vižinada ponovno se na natječaj prijavila prošle godine. U međuvremenu, općina je osigurala 1,2 milijuna kuna iz Ministarstva za demografiju, a iz Fonda za ruralni razvoj odobreno je 5,2 milijuna kuna. No s obzirom da se zbog sporosti državne birokracije sve vremenski otegnulo daleko više od planiranog, situacija na tržištu drastično se promijenila na štetu cijelog projekta.

  • Početkom ove godine krenuli smo u pripremu javne nabave i detaljno prošli cijeli troškovnik. Procjena je ostala ista, odnosno da za vrtić treba 7,8 milijuna kuna. Prva javna nabava bila je bezuspješna jer je ponuda od 10,6 milijuna bila je daleko iznad procjene. Stoga smo odmah poništili natječaj i raspisali novi, nadajući se da će cijena na novom natječaju biti niža. No, stigle su tri ponude i sve tri su bile iznad 10 milijuna kuna – rastumačio je načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac u intervjuu za portal Terra magica.

U tom dugom periodu čekanja odluka o natječaju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, dogodilo se, naime, da je cijena građevinskih radova porasla za čak 30 posto. Građevinskih radnika nema, a da bi tvrtke zadržale postojeće, morale su im povećati plaće. To je automatski rezultiralo znatno većim cijenama građevinskih radova.
Tako se na ponovljeni općinski natječaj za izvođača radova prijavio Pazinski Goldfren s ponudom od 10,9 milijuna kuna, zajednica ponuditelja: Vladimir Gortan Pazin i Domprojekt Zagreb s 10,6 milijuna kuna te VG5 Ljubljana s 10,5 milijuna kuna. Sve tri ponude uključuju i PDV, no i dalje daleko premašuju planiranu financijsku konstrukciju projekta. Krajnja posljedica problema s realizacijom projekta izgradnje dječjeg vrtića je da je proračun Općine Vižinada, prvotno planiran na 23,9 milijuna kuna, odlukom Općinskog vijeća smanjen na 21,7 milijuna kuna. Odlukom vijeća Općina Vižinada će se zadužiti dugoročnim financijskim kreditom u iznosu od 9,6 milijuna kuna potrebnih za financiranje projekta “Izgradnja dječjeg vrtića Vižinada”. U ovom trenutku općina traži ponude od kreditnih ustanova. Kada im stigne 5,2 milijuna kuna od Fonda za ruralni razvoj, odmah će se za taj iznos umanjiti kredit, a onda će deset godina otplaćivati preostalih 4,4 milijuna kuna, osim ako se u međuvremenu ne pronađu alternativna rješenja.

  • Da smo sve to znali prije, odnosno koliko će nas vrtić na kraju koštati, išli bismo u drugom smjeru. U tome vidim veliku odgovornost Vlade, a problema s financiranjem imat će i druge male općine. Stoga molim i apeliram da se putem resornih ministarstava iznađu dodatna sredstva da nam se pomogne. Zbog ovoga će trpjeti drugi projekti koje ćemo morati odgoditi ili stopirati. Jedino nam Vlada može izaći ususret da nam pomogne u financiranju gradnje vrtića – zaključio je načelnik Ferenac u razgovoru za portal Terra magica.

Trenutno u vrtiću u Vižinadi ima 34 djece, dok će novi vrtić imati kapacitet za 55 mališana u dvije vrtićke i jednoj jasličkoj skupini. Ostat će pod kapom Dječjeg vrtića Radost Poreč. Zbog većeg broja djece morat će se zaposliti još tri odgajatelja čije će plaće ići na teret općine. Plan je da vrtić započne s radom u rujnu 2020. godine. K tomu, općina sada pregovara s Ministarstvom državne imovine da im daruje parcelu pored budućeg vrtića, kako bi na njoj izgradili dječji park i igralište.