Druženje “Vrbanovica” ove godine organiziramo u Lovačkom domu

Već tradicionalno i ove ćemo godine organizirati druženje “Vrbanovica”, u nedjelju 28. kolovoza. Iako to uobičajeno činimo u Dvoru na Vrbanovici, ove će se godine druženje zbog nepovoljnih vremenskih prilika iznimno održati u Lovačkom domu u Vižinadi (Maštelići 2) s početkom u 11 sati. Organizatori druženja su Općina Vižinada-Visinada, Udruga Antifašističkih boraca i antifašista Poreštine i Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Poreč.

Nakon pozdravnih govora slijedi kulturno-umjetnički program, odnosno, nastup klape La Parentine, a potom i sportski program – gađanje glinenih golubova te turnir u briškuli i trešeti. Dan će zaokružiit prigodno zajedničko druženje.

Ovim okupljanjem zapravo se obilježava obljetnica vrlo značajnog dana – 28. kolovoza 1945. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata na ovom je području, koje je činilo 58 sela, odnosno, područje triju nekadašnjih mjesnih zajednica Tar, Kaštelir i Vižinada, djelovala 25. vojno pozadinska stanica. U posljednju akciju 25. vojno pozadinska stanica krenula je 28.travnja 1945. godine kad je istodobno ušla u Tar, Kaštelir i Vižinadu i nije se više vraćala u ilegalu.

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata Tara, Kaštelira i Vižinade ocijenilo je da borcima ove stanice i narodu koji im je pomagao duguju zahvalnost trajnim obilježavanjem događaja koji su se ovdje zbivali. Kao mjesto obilježavanja određena je upravo Vrbanovica jer je tu stanica vodila najjaču bitku. Ujedno, na Vrbanovici je 24. kolovoza 1944. poginuo i prvi borac te stanice Viktor Labinac.

Kasnije, 1982. godine, na Vrbanovici je borcima svečano otkriveno spomen obilježje, a četiri godine kasnije izgrađen je i Dvor, dok je sve zajedno dobilo naziv spomen područje Vrbanovica na kojem se svake godine sa zahvalnošću i poštovanjem prisjećamo hrabrih ljudi ovoga kraja i njihovih junačkih djela.