Domaće od malih nogu

„DOMAĆE OD MALIH NOGU“ je lokalni projekt globalnog značenja. Važnost pravilne prehrane temeljene na sezonskim namirnicama  lokalnog uzgoja igra neizmjerno važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Projekt provode Lokalne akcijske grupe Istarske županije – LAG Središnja Istra, LAG Istočna Istra, LAG Južna Istra i LAG Sjeverna Istra. Projektom se koncept zdrave prehrane, temeljene na svježim, sezonskim poljoprivrednim proizvodima lokalnog uzgoja nastoji uvesti i u institucionalni okvir – suradnjom s osnovnim školama i vrtićima Istarske županije, te  lokalnim OPG-ima.

Djeca starije mješovite grupe PV Vižinada uz  odgajateljice Jasnu i Kseniju, provela su ovaj hvalevrijedan projekt kojeg će djeca, a i roditelji sigurno dugo pamtiti. Nakon mnogo razgovora u na temu, što je to domaće, djeca su, uz pomoć svojih  roditelja, otkrivali tajni svijet vrtova. Zatim su donosili svoje povrće koje su naučili i pripremati, a od ostataka radili kompost. Čitale su se priče, a najzanimljivija je svakako bila „Juha od bundeve“. Okušali su se i u pripremi prave, domaće juhe od bundeve te recepte zapisali u svoju „Kuharicu“. Prikupljeno je mnogo  povrća, pa su ga sušili i pripremili pravu, domaću vegetu – „VižGetu“. Neka su djeca, kod kuće, uz pomoć roditelja, radila domaći sir i vrhnje.
Bilo je tu i šetnje prirodom, branje šipka i pripremanje čaja, branje maslačka i pripremanje rižota s maslačkom. Detaljno upoznavanje šipka i maslačka rezultiralo je originalnim crtežima. Nije nedostajalo igre, a posebnost je u tome što su igre izradili sami, uz pomoć odgajateljica. Naučili su i kako sami uzgojiti povrće. Posijali su radič, a sada  nestrpljivo čekaju da naraste kako bi pojeli finu salatu.

https://www.vrtic-radost-porec.hr/wp-content/uploads/2020/12/Domace-od-malih-nogu-PV-Vizinada.pdf