Dodijeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu „Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura 54+”

U ponedjeljak, 23. srpnja 2018. godine, u Muzeju Mimara u Zagrebu, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan, uspješnim prijaviteljima dodijelili su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu „Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura 54+“. 

Ukupni iznos bespovratnih sredstava u okviru Poziva iznosi 20 milijuna kuna, od toga je 85 % sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Za financiranje je odabrano ukupno 40 projekata koji se provode u sklopu Prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“ Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., s ciljem postizanja bolje socijalne uključenosti i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima.
Istaknuvši kako je ovo nakon Poziva „Umjetnost i kultura za mlade“, drugi poziv Ministarstva kulture koji je izazvao velik interes potencijalnih prijavitelja na koji je pristiglo 186 prijava, ministrica kulture je nadodala kako „Poziv „Umjetnost i kultura 54+“ teži poticati aktivnosti u području umjetnosti i kulture koje doprinose poboljšanju socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine te njihovoj aktivaciji, nediskriminaciji, dostojanstvu i većoj uključenosti u društvo.“
„Pored toga, Poziv je usmjeren na podizanje razine vidljivosti i pozitivne percepcije navedene skupine u društvu općenito. Osvješćivanjem javnosti o važnosti uključivanja osoba starijih od 54 godine u društveni život, kao i osnaživanjem te skupine stanovništva, ostvarit će se preduvjeti za unaprjeđenje njihova položaja u široj zajednici“, rekla je ministrica kulture.
Ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić podsjetivši kako je jedan od prioriteta njegova ministarstva rad na boljoj uključenosti starijih osoba, istaknuo je kako je današnji paket jedan od najljepših iz tog programa. Čestitke uspješim prijaviteljima uputio je i zamjenik upraviteljice za programe Europske unije iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan.
U ime svih nositelja projekata na podršci se zahvalio ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci Slaven Tolj, izrazivši nadu da je većina korisnika mislila na stvarne potrebe ljudi koji se starenjem osjećaju sve više isključeni.
Općina Vižinada na navedeni poziv prijavila je projekt pod nazivom “Umjetnost bez granica” koji će se provesti zajedno s partnerima Zajednicom Talijana Vižinada i Općinom Kaštelir Labinci, u sklopu kojeg će biti organiziran cijeli niz aktivnosti za stanovnike starije od 54 godine. Ispred Općine Vižinada ugovor vrijedan 328.894,25 kn potpisao je načelnik Marko Ferenac izrazivši zadovoljstvo rezultatima ovog poziva uz zahvalu Ministarstvu kulture na dodijeljenoj potpori. Ovo je još jedan dokaz da znamo pisati projekte te očekujemo nove natječaje iz ovog operativnog programa, osobito one koji su usmjereni na mlade.
Natječaj „Umjetnost i kultura 54+” je proveden u sklopu Prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“ Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., s ciljem postizanja bolje socijalne uključenosti  i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Specifični ciljevi su poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine, povećanje vidljivosti starijih osoba i prepoznavanje njihovih potencijala u svrhu veće socijalne uključenosti te jačanje kapaciteta kulturnih djelatnika i umjetnika za rad usmjeren na socijalno uključivanje osoba starijih od 54 godine.
Više informacija o odabranim projektima može se pronaći na stranicama Ministarstva kulture (https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=20066).