DJEČJI TJEDAN U VIŽINADI 2. – 10. 10. 2021.

U tjednu koji je iza nas Vižinada je obilježila Dječji tjedan vođena motom „Ljubav djeci prije svega“. Ove je godine posebna pažnja posvećena voću i povrću jer je 2021. proglašena Međunarodnom godinom voća i povrća. U obilježavanju su se priključili Općina Vižinada, , Osnovna škola Jože Šurana Višnjan – PŠ Vižinada, Dječji vrtić Radost Poreč – PV Vižinada, Zajednica Talijana Vižinada i  Kickboxing klub ZEUS Vižinada.

Dječji je tjedan krenuo 2.10. stručnim predavanjem o društvenoj prihvaćenosti i koristima borilačkih vještina te o razvoju motorike kod djece u organizaciji Kickboxing kluba ZEUS Vižinada. Predavanje su održali prof.dr.sc. Ivan Segedi i prof.dr.sc. Hrvoje Sertić s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

4.10. održana je predstava „Tri sestre“  Teatra Naranča, najprije na dvorištu dječjeg vrtića, a zatim na dvorištu područne škole. Gostovanje Teatra Naranča omogućila je Općina Vižinada. Istog su dana vrtićarce posjetili načelnik Općine, Marko Ferenac te njegova zamjenica Neda Šainčić Pilato. Djecu su obradovali igračkama za pijesak te novim pijeskom za pješčanik.

5.10. učenici nižih razreda su ukrasili školsko dvorište crtežima voća kredom u boji, a u dječjem vrtiću su se pravile zdrave delicije – izrada muffina od mrkve bez glutena te su se igrale mnoge „mrkvaste“ igre. Izradili su i „Stablo prijateljstva“ (dječja prava/obaveze) te su slikali temperom na platnu.

6.10. se u dječjem vrtiću mogao osjetiti miris raznog svježeg voća jer su se pripremali zdravi obroci upravo od voća ( voćni sok i smoothie), a u školi se jelo svježe voće i pravili su se sokovi. Osim toga učenici od 1. do 8. razreda birali su svoje naj voće te složili ljestvicu „Naj Vižinadskog voća“. Voćna košarica učenika PŠ Vižinada izgleda ovako: 1.r. – jagoda, 2.r.trešnja, 3.r. trešnja, 4.r. naranča, 5.r.lubenica, 6.r. lubenica, 7.r. trešnje, 8. r. grožđe. U provođenju ankete sudjelovala je i novinarska skupina PŠ Vižinada.

Izrada narukvice prijateljstva od ukrasnih trakica i slamčica u boji bila je na rasporedu u dječjem vrtiću 7.10., a osim toga crtalo se na temu „Igrajmo se“. U školi se pak odvijalo nekoliko paralelnih aktivnosti, od igara do izrade „voćnih i povrtnih dijagrama“  i potragom za voćem i povrćem.

Petak 8.10. je bio posljednji dan obilježavanja dječjeg tjedna. Bogat i pun zabave. Glasovi vrtićaraca su u petak ispunili ulice Vižinade.  Mješovita skupina djece iz sobe 2  prošetala je Vižinadom  pod geslom „Dječji osmjeh za građane Vižinade“ te darivala prolaznike dječjim osmjehom i čestitkama. Posjetili su i razveselili zaposlenike  Studia Sonda. Čestitke su se izrađivale cijelog tjedna. Mješovita skupina djece iz sobe 3 došla je do dvorišta škole u posjet 1. razredu koji ih je dočekao veselom pjesmom te su razmijenili „Poruke prijateljstva“, zajedničke likovne radove , a međusobno su si poklonili i ogrlice prijateljstva. 

Općinski načelnik Marko Ferenac i njegova zamjenica Neda Šainčić Pilato posjetili su i učenike PŠ Vižinada, darovali ih košarom raznovrsnog voća od kojeg su potom učenici od 1. do 5. razreda izrađivali voćne ražnjiće . Osim voća, djeca su na dar dobila i likovna platna, boje, lopte te razne didaktičke materijale. U darivanju je osim Općine Vižinada sudjelovala i Zajednica Talijana Vižinada.