Dan žena u Vižinadi

Već tradicionalno, povodom 8. ožujka međunarodnoga Dana žena, Zajednica Talijana općine Vižinada, organizira proslavu u kojoj kao glavni nositelji sudjeluju Mini cantanti, inače polaznici Dječjeg vrtića i učenici osnovne škole iz Vižinade i nešto stariji već afirmirani pjevači ponikli u vižinadskim Minicantantima s Ivanom Bottezarom kao najuspješnijim izdankom ove popularne pjevačke skupine. Ta tradicija je nastavljena i ove godine, a svojim majkama, nonama, tetama i učiteljicama, ponovno su se predstavili u tradicionalnoj postavi.

Ivan Bottezar i Minicantanti oduševili su svojim nastupom prezentirajući što su tijekom godine naučili i koliko su napredovali u skupnom pjevanju, a sve je više onih koji se okušavaju u solističkim nastupima i u kombinacijama višeglasnog pjevanja. Glazbena pedagoginja Dolores Barnaba ponovno je složila program koji je sve nazočne oduševio i u nekoliko navrata izmamio aplauz na otvorenoj sceni. 
Nova zgrada Zajednice Talijana Vižinade otvorila je nove mogućnosti djelovanja članova i svih onih koji žele sudjelovati u njihovim aktivnostima pa je ova prigoda iskorištena da se prikaže jedan njihov dio. Naime, u zgradi Zajednice već neko vrijeme vježba pod ravnanjem gospodina Marka Ritoše mješoviti pjevački zbor odraslih Armonia koji je na ovoj svečanosti izveo nekoliko zbornih kompozicija. Pokazali su izuzetnu razinu glazbenog umijeća, a posebno su oduševili pjesmom Terra magica.
Aktivna je i sekcija žena koja se bavi svladavanjem tehnike izrade dekupaža. Pod vodstvom gospođe Ester Diklić, nekoliko su mjeseci pratili tečajeve izrade predmeta ukrašenih dekupaž tehnikom, a 8. ožujka Dan žena iskoristili su da prigodnom izložbom pokažu što su stvarno tijekom tečaja naučile, kada su primile i prigodne diplome kojima je potvrđeno da njihov trud nije bio uzaludan. A da je tomu tako potvrdio je i mr. sc. Marino Baldini, povjesničar umjetnosti koji se pohvalno izrazio o izloženim radovima. 
Gospođa Neda Šainčić Pilato, predsjednica Zajednice Talijana Vižinada, čijom se zaslugom sve ovo događa, izrazila je zadovoljstvo što je njihova nova zgrada postala centar najvećeg dijela kulturnih i inih zbivanja u mjestu, što je ostvarena izuzetna suradnja s Općinskom upravom i što je u njihovoj sredini sve više onih koji nisu članovi ZT. Pozvala je sve koji to žele da se uključe u njihove akcije i izraze svoje talente i umijeća. Nazočne je pozdravio i načelnik Općine gospodin Marko Ferenac koji se zahvalio ZT na svemu što poduzima i doprinosu sveukupnom životu općine.
Izložba i koncert povodom Dana žena završeni su prigodnim domjenkom, dok su načelnik Marko Ferenac i njegov zamjenik Oliver Arman sve prisutne žene darivali crvenim ružama.
 
Fotoreporter: Slavko Ledić