ČETVRT STOLJEĆA „VERŠI NA ŠTERNI“

Daleke 1994. godine, kada se već nazirao završetak rata u Hrvatskoj, tada direktor Narodnog sveučilišta iz Poreča, književnik, pjesnik, novinar i prije svega zaljubljenik u našu besidu, našu čakavsku rieč, Drago Orlić, organizirao je prvo druženje čakavskih pjesnika Istre pod nazivom „Histrijada“. Na vižinadskoj baroknoj Battistelinoj šterni, okupilo se dvadesetak pjesnika, čiji su verši tiskani u prvoj zbirci pjesama „Verši na šterni“. Istaknula je ovo ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, dr. Irides Zović koja je naglasila da je prvu zbirku „Verši“ uredio Drago Orlić, da je proslov napisao književnik Tomislav Milohanić, recenzije Miroslav Sinčić i dr. sc. Goran Filipi, da ju je svojim crtežima obogatio Bojan Šumonja, a fotografijom Renzo Kosinožić. Sve umjetnici od formata, što je za malenu Vižinadu predstavljalo do tada nezamisliv doseg. 

Čakavski duh i tradicija tako su se povezali u manifestaciju koja traje evo, već 25 godina i kojoj se iz godine u godinu uvijek jednako raduju i pjesnici i publika. „Verši“ su odavno premašili okvire Istre, kojoj su prvobitno bili namijenjeni i danas se u Zbirci mogu naći pjesnici iz svih krajeva naše domovine u kojoj se njeguje čakavska riječ – Komiže, Splita, Zadra, Senja, Hrvatskog primorja, Rijeke, Kvarnera…

Na natječaj, koji svake godine raspisuje Gradska knjižnica Poreč, ove se godine javilo čak 93 pjesnika s 255 čakavskih pjesama. Bio je to zahtjevan i nezahvalan posao za izbornicu dvadesetpetih „Verši“ Ljerku Car Matutinović, poznatu književnicu, pjesnikinju, esejisticu, prevoditeljicu, autoricu brojnih zbirki pjesama, članicu Društva hrvatskih književnika i niza hrvatskih i europskih kulturnih institucija. Izabrala je 65 autora i 68 pjesama koje su objavljene u najnovijoj zbirci. Sama je istaknula da je u zbirci „širok dijapazon čakavskih motiva i tema usuglašen s tradicionalnim shvaćanjima koji ulaze u pore svakodnevnog života, u kojem je obiteljsko zajedništvo, u kojem su motivi djetinjstva, motivi ljubavi prema domaćem kraju, tjeskobe globalističkog vremena, ali i neizbježni tematski uzleti u fenomen ljubavi“.

I ove su godine „Verše na šterni“ poduprli Grad Poreč, Upravni odjel za kulturu Istarske županije i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Općina Vižinada u kojoj se sve ovo događa i čiji su se dužnosnici obratili neposredno pjesnicima, načelnik općine Marko Ferenac i pročelnik Upravnog odjela Vladimir Torbica. Marko Ferenac je u svom pozdravnom govoru istaknuo vrijednost ove manifestacije za Vižinadu, ali i Istru općenito, te kako je to najbolji način da se sačuva domaća besida i da se naši običaji i tradicija prenose na mlađe generacije. Vladimir Torbica naglasio je kako su upravo pjesnici čuvari naše baštine te je ovih 25 godina dan veliki doprinos očuvanju čakavštine.

U jubilarnom izdanju „Verši na šterni“ zastupljeni su pjesnici Vanesa Aničić, Iris Aničić Bogi, Elis Bačac, Eđidija Baldini, Izabela Bilić Rovis, Branka Biloslav, Nerina Blašković Saulig, Vali Blaženić, Izidor Brečević, Nina Brečević, Rita Brgić Stokić, Stipe Bulić, Mihovila Čerepić Biljan, Avelina Damijanjević, Sanja Depikolozvane, Nadia Disiot, Mladen Doblanović, Drago Draguzet, Silvana Dunat, Ivona Džimbeg, Nevenka Erman, Davorka Flego, Željka Fonović, Vladimiro Gagliardi, Nada Galant, Nevia Glavinić, Dragan Gligora, Teodor Gobo, Branka Grakalić, Mladenka Hudi, Zlata Jurcan Vukelić, Živka Kancijanić, Josip Klarić, Josip Pino Knapić, Denis Kontošić, Anđelka Korčulanić, Denis Kožljan, Ana Krnjus, Dobrila Kuzmić, Franjo Leotkai, Marija Maretić, Ida Marković, Ivana Matošević, Jožica Mikičić, Neda Milenkovski, Cvjetana Miletić, Tomislav Milohanić Slavić, Daniel Mohorović, Drago Orlić, Bartol Pereša, Marija Peruško, Zlata Petešić, Vesna Petrić Terzić, Goran Prodan, Rina Repanić Gotal, Nadia Rubeša, Rosana Rubeša, Marija Sošić, Remiđo Sošić, Vanja Škrobica, Marija Trinajstić Božić, Jasmina Vagaja, Đermano Vitasović, Josip Vretenar i Andrea Žic Paskuči.

Samom susretu nazočilo je 40 pjesnika koji su brojnim ljubiteljima čakavskog pjesništva govorili svoje verše.

Susret su pod mentorstvom učiteljice Tine Pajdaš, obogatili učenici četvrtog razreda Područne škole Vižinada izvedbom tradicionalnog istarskog plesa balun u nešto suvremenijoj verziji inspiriranoj slavnim riječkim Putokazima, te učenici razredne nastave s nekoliko brojalica, recitacija i plesnim točkama koje je osmislila i pripremila učiteljica Ana Pahović, te neizostavna Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada. 

Slavko Ledić