Božićni prijem za sve novorođene bebice – buduće polaznice novog vrtića i jaslica

Načelnik i predsjednica Općinskog vijeća Vižinade Marko Ferenac i Neda Šainčić Pilato sa svojim suradnicama upriličili su danas prijem za sve novorođene bebe u ovoj godini i njihove roditelje, a u sklopu blagdanskog programa “Vrime Božića u Vižinadi”.
 

Uz ugodno druženje svakome su poklonili dar – velikog plišanog medu. Ove je godine rođeno ukupno četiri curice i tri dečkića, a prijemu ih se odazvalo petero. Svakako jedna od važnijih informacija za roditelje jest da je općina svakoj novorođenoj bebi povisila naknadu, odnosno dar za rođenje s 1.000 na 2.000 kuna.

Načelnik je naglasio da se općina trudi i ulaže u odgoj i obrazovanje djece, među kojima je najvažnija investicija gradnja novog vrtića i jaslica, započeta ljetos, s rokom dovršetka do travnja.

-Vrijeme blagdana prava je prilika da se družimo i da vas upoznamo. Nadamo se da će upravo ovi mališani biti polaznici novih jaslica, koje će s vrtićem biti u funkciji za novu pedagošku godinu u rujnu 2020. godine, kazao je Ferenac, dodavši da mališanima i tijekom odrastanja sufinanciraju niz potreba.

A upravo vezano za gradnju vrtića, čime će Vižinada prvi put imati i jaslice, načelnik je naglasio da su nedavno dobili titulu “Općina – prijatelj djece”, kao rezultat višegodišnjih nastojanja i dvogodišnjeg
kandidacijskog postupka koji je okončan dodjelom ovog prestižnog priznanja i zasluženog naslova. To znači da su ispunili zadane kriterije Saveza društava “Naša djeca” usmjerene na dobrobit djece kako bi živjela u zdravom, sigurnom i poticajnom okruženju, a prema Konvenciji UN o pravima djece.

Najavio je i da će do kraja godine na tri ulaza u općinu postaviti prepoznatljivu ploča koja će ukazivati da se radi o mjestu gdje se sustavno ulaže u odrastanje djece, izgradnju lokalne zajednice i sredine ugodne za život.

Jedna od prisutnih majki, Maja Šimonović Cvitko, ujedno voditeljica koordinacijskog odbora za projekt “Općina – prijatelj djece”, naglasila je kako je ove godine zapravo dobila dvije bebe – svog sinčića i pozitivan ishod ovog projekta, čime je Vižinada i službeno postala “Prijatelj djece”. Sve aktivnosti koje su tome prethodila bile su vrlo zahtjevne, naglasila je, ali obitelji u Vižinadi stvarno dobivaju pravu skrb za svoju djecu, što je prepoznao i Savez društava “Naša djeca”.

-Na prvom mjestu u tom procesu svakako je gradnja novog vrtića i jaslica, što je roditeljima važno i potrebno. No, općina će u svoju djecu i dalje ulagati, istaknula je Maja Šimonović Cvitko.

Tekst: Tanja Kocijančić