AKCIJA PRIKUPLJANJA PREDMETA ZA CENTAR ZA POSJETITELJE “KUĆA MARASTON”: Zlato za odvažne

Prije točno 50 godina Vižinada je postala kulisa holivudskog filma „Kelly’s Heroes“, u nas poznatog pod nazivom „Zlato za odvažne“. Film se danas smatra jednim od najboljih američkih ratnih filmova.

Riječ je o ratnoj komediji redatelja Briana G. Huttona s Clintom Eastwoodom, Tellyjem Savalasom, Donom Ricklesom, Carrollom O’Connorom i Donaldom Sutherlandom u glavnim ulogama. Radnja filma smještena je u francuski grad Clermont pod njemačkom okupacijom u doba Drugog svjetskog rata, u kojem skupina američkih vojnika pokušava iz banke izvući nacističko zlato. Film je nastao u produkciji Metro-Goldwyn-Mayera i nekoliko manje poznatih kompanija, među kojima je bila i beogradska Avala Film. <[br>
Većina filmskih prizora snimana je u Jugoslaviji: u Vižinadi i okolnim mjestima te na dvije lokacije u Vojvodini, a manjim dijelom u Londonu. Na snimanju je sudjelovalo tisuću statista i više stotina glumaca, a korišteni su vojna oprema i vozila Jugoslavenske armije.

Dolazak holivudske filmske ekipe bio je velik događaj za Vižinadu, a priča o nastanku filma dobit će svoje mjesto u sklopu Centra za posjetitelje „Kuća Maraston“. Želja nam je skupiti što više materijala kojima će se predstaviti domaće stanovništvo – statisti u filmu te njihova osobna sjećanja i priče.

Prikupljaju se:

  • fotografije Vižinade i ljudi iz 1969. i 1970. godine
  • fotografije s glumcima
  • autogrami glumaca
  • isplatni listići
  • preporuke za statiranje
  • novinski isječci, plakati i drugi reklamni materijali
  • svi ostali predmeti koji su korišteni tijekom snimanja (odjeća, obuća, razni rekviziti…).

Svi materijali će biti skenirani/fotografirani i vraćeni vlasnicima ili se mogu donirati za potrebe izložbe.

Za sudjelovanje u projektu i sve dodatne informacije zainteresirani se mogu se javiti Eleni Poropat Pustijanac na broj mobitela 091/7339827 ili e-mail [email protected].
Rok za prijavu je 1.9.2019.