25. GODIŠNJICA OSNUTKA ZAJEDNICE TALIJANA VIŽINADA

U nedjelju 17. prosinca 2017. godine obilježena je 25. godišnjica osnutka Zajednice Talijana u Vižinadi. Na prijedlog Antonia Boccatia 19. lipnja 1992. godine osnovana je Zajednica Talijana te je on bio i prvi predsjednik Zajednice. Nakon Boccatia predsjednik je bio Tulio Ritoša, a već u drugom mandatu zajednicom predsjeda Neda Šainčić Pilato, koja je od osnutka Zajednice bila član Izvršnog odbora.

Srebrnoj svečanosti u Domu kulture prisustvovali su: prvi predsjednik Zajednice Talijana Antonio Boccati, predsjednik Talijanske Unije i potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, načelik Općine Vižinada Marko Ferenac, zamjenica župana Istarske Županije Giusepinna Rajko, predsjednica Narodnog sveučilišta iz Trsta Cristina Benussi, Konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske Unije Mauricio Tremul, potpredsjednik Skupštine Talijankse Unije Paolo Demarin, zamjenik načelnika Općine Vižinada Oliver Arman, vižinadski župnik don Leonardo Krakan i mnogi drugi predstavnici lokalnih vlasti kao drugih talijanskih zajednica.
U prigodnom programu sudjelovali je preko 100 aktivista Zajednice, od onih najmlađih od 4 godine pa do onih iskusnijih. Nastupile su dvije plesne skupine pod vodstvom Tanite Pernić, mini pjevači pod vodstvom Diane Sirotić Bernobić, mješovati pjevački zbor Armonia pod vodstvom Davide Cirkota te pjevači solisti Cristina Lubiana i Ivan Botezzar. Koncert su otvorili članovi Limene glazbe, a po prvi put nastupilo je i 13 novih članova što posebno veseli Zajednicu jer su oni budućnost. Od 2013. godine Limenu glazbu vodi prof. Alen Bernobić koji učinio veliki iskorak u pomlađivanju orkestra i promjeni repertoara koji je veoma širok i raznolik. Od baroka dorocka, od jazza do punka, od marševa za fešte do marševa za pogrebe, limena glazba pokriva svako područje. Bila je to i prilika za promociju novog CD-a limene glazbe kojeg su snimili ove godine. Koncert je završen zajedničkom izvedbom zbora Armonia i članova limene glazbe uz prisustvo pjevačkog zbora Grisinium ZT Grožnjan i klape Kaštelanke koje također vodi Davide Cirkota. Pri kraju programa upriličena je i podjela zahvalnica istaknutim pojedincima i aktivistima Zajednice kao i Općini Vižinada, Istarskoj županiji, Talijanskoj uniji, Narodnom sveučilišta iz Trsta te Generalnom konzulu Republike Italije u Rijeci na financijskoj pomoći i podršci u provođenju programa Zajednice.
Općina Vižinada podupire rad Zajednice Talijana jer se u okviru nje odvija niz kulturnih i društvenih aktivnosti u kojima sudjeluju djeca, mladi i stari, čime se obogaćuje društveni život u Vižinadi što pridonosi ukupnom razvoju Općine Vižinada. Načelnik Marko Ferenac se tom prilikom zahvalio Zajednici te čestitao im prvih 25 godina rada i zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.