Sveti Barnaba

SVETI  BARNABA

Rođenje Značajni uspjesi vinara, maslinara i drugih proizvođača s područja Općine Vižinada bitan su doseg zadnjih desetljeća, ali još od pretpovijesnih vremena, razvoj ovoga kraja bio je vezan uz vinarstvo i maslinarstvo. Uz ranije spomenike o tome svjedoči titular Sv. Barnabe, sveca suzaštitnika Vižinade, te sjajne freske i drugi spomenici na području Općine. Kristološki ciklus fresaka iz crkve svetog Barnabe u Vižinadi (titular se vezuje uz templare) započinju s Rođenjem, a slijede Poklonstvo kaljeva, Pokolj nevine dječice, te na izlaznom zidu Krist koji kruni Bogorodicu s lijeve strane i desno od vrata, Sedam smrtnih grijeha (ili Pakao).

Na sjevernom zidu nastavljaju se scene Isusa koji propovijeda u hramu, Posljednja večera, Raspeće i Uskrsnuće. Ova cjelina zidnih slika jedna je od najznačajnijih u Istri, a u sklopu 14. stoljeća svakako daleko ispred svih drugih fresaka poluotoka i šire. Crkva sv. Barnabe najveća je dvoapsidalna crkva u Istri nastala u doba romanike. Taj je tip spomenika karakterističan za Orijent, posebno Bizant, odnosno Grčku i Cipar, gdje je sv. Barnaba bio levit, a sv. Pavla uveo je u apostolski zbor.

Pored utjecaja druge generacije slikara nakon Giotta, u freskama iz Vižinade nazire se početak onoga stila koji će u znatnoj mjeri odrediti majstore i radionice istarskog fresko slikarstva koje u preko sto sačuvanih primjera govore o posebnoj vrijednosti najviših vizualnih dosega koje možemo sresti u Istri i susjednim krajevima. Istarske freske na području Vižinade, zastupljene su u još nekoliko važnih spomenika, među kojima se ističu zidne slike radionice Ivana Kastva u crkvi Sv. Marije na Božjem Polju, najvećem marijanskom svetištu unutrašnje Istre gdje se posebno hodočasti na dan Velike Gospe (15. kolovoza).

Općina prijatelj djece
Informativni godišnjak
Upoznaj proračun
Domaća web tržnica

Domaća web tržnica
Projekt otpad
Projekt otpad